Veszélyhelyzet

2020.04.10. 15:26

Több tízmilliós segítséget kaptak a Tiszántúli Református Egyházkerület intézményei

Mintegy 35 millió forint összértékben osztottak ki segélycsomagokat Debrecenben.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Magyar Református Szeretetszolgálat koordinálásában mintegy 35 millió forint összértékű segélycsomag került kiosztásra diakóniai intézmények, valamint a rászoruló magánszemélyek számára pénteken Debrecenben, a Nagytemplomi Református Egyházközség Nyitott Ajtó Szociális Központjában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke az ünnepélyes átadón elmondta, azért nagypénteket választották az adományátadás napjának, hogy ezzel is üzenjenek: a szeretetszolgálatok, illetve a karitatív testület ezekben a percekben is ott van az idősotthonokban, szociális otthonokban. – Hat karitatív szervezet, köztük a Református Szeretetszolgálat munkáját 10-10 millió forinttal támogattuk. Ezúton kívánom felhívni mindenki figyelmét, hogy az elkövetkezendő napokban, hetekben is tartsák be azokat az előírásokat, amelyeket kértünk, hiszen csak így tudjuk megóvni szeretteinket – mondta.

A Református Diakóniai Intézmények Egyesülete 25 millió forint értékben gumikesztyűket, szájmaszkokat, valamint fertőtlenítőszereket vásárolt, melyekkel a Tiszántúli Református Egyházkerület szociális intézményeit (idősotthonok, diakóniai intézmények) segítik. Az adományok célba juttatását a Magyar Református Szeretetszolgálat végzi. A vírus terjedése elleni védekezést segítő eszközöket 32 településre juttatja el a szervezet, mely közel kétezer ember számára jelent majd segítséget. A csomag több mint 30 ezer szájmaszkot, közel 75 ezer gumikesztyűt, 400 kézfertőtlenítőt és mintegy 600 felületfertőtlenítőt tartalmaz.

Házi segítségnyújtás

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az ünnepélyes adományátadón az áldozathozatalt kulcsszóként emlegette:

aki csak teheti, annak segíteni kell, hogy a vírus terjedését mihamarabb megállítsuk, ezt pedig közös erővel lehet elérni.

– Ennek a szolgálatába szegődik a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Intézményeinek Egyesülete is, melynek 56 intézmény a tagja. Az ő tagdíjukból szeretnénk most átadni adományt, többek között azoknak az intézmények, melyek idősellátásban vesznek részt, fogyatékkal élőket segítenek, házi segítségnyújtást végeznek. Az összegből az 56 intézményen belül működő, mintegy 80 szolgálati típust ellátó létesítményeket, azok dolgozóit, ápoltjait és lakóinak biztonságát tudjuk segíteni – hangsúlyozta.

Feltöltött bankkártya

A Szeretetszolgálat az intézményi kereteken túl a Kárpát-medencében élő rászoruló családok és idősek számára is segítő kezet nyújt. Az alapítvány a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott összegből 5 millió forint értékben tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket vásárol és juttat el azon rászorulókhoz, akik a veszélyhelyzet kapcsán kerültek nehéz anyagi helyzetbe. Ezen túl egy újszerű támogatásról is döntött a Szeretetszolgálat az „adománykártya” pilot program keretében: előre feltöltött bankkártyát adományoz 100 család részére 3 hónapra. Ezekre havonta 10 ezer forintot töltenek fel, amivel a rászorult családok gazdálkodhatnak. Az összeget kizárólag élelmiszervásárlásra, higiéniai termékek és gyógyszerek beszerzésére fordíthatják.

NE

Borítókép: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában