húsvéti üzenet

2020.04.12. 10:25

Teremtésben a lélek

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya a Szent Liturgia részeként osztotta meg húsvéti üzenetét: „Kezdetben volt az Ige, az ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.” – hangoztatta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– Bizánci egyházunk húsvét vasárnapján, mintegy a feltámadás meghirdetéseként János evangélistának evangéliumából kezdő szavai: Kezdetben volt az Ige! Nem véletlen, nagyon tudatosan, ugyanazokkal a szavakkal kezdi meg János az evangéliumát az Újszövetség alkotmányát, mint amely szavakkal kezdődik az Ószövetség. A Teremtés könyvének első szavai: kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Több nyelven is meghirdetjük ezt az új kezdetet, az Ószövetség és az Újszövetség találkozásának az összekapcsolását, hogy az egész világon kiterjedjen rég a hagyományaink szerint, 12 nyelven hangzott el ennek az új teremtésnek a meghirdetése. – mondta, majd folytatta: „Tudja meg az egész világ, ez az új teremtés bejárja az egész világot, az egész világot átalakítja az az esemény, amelyet Krisztus a mai napon hozott. Kezdetben volt az Ige. Így volt ez a teremtés hajnalán is. Kezdetben volt az Ige, Istennél volt az Ige: Istennél volt a teremtő szó, amellyel ő teremtett. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ez a szó maga szintén Isten, a hitvallásban: valóságos Isten, a valóságos Istentől, vagy az Ige (Krisztus) valóságos Isten. Ott volt a teremtésben a lélek is: és Isten lelke lebegett a vizek felett. (Teremtés könyve). Mindenek kezdetén, mindenek eredetében ott van a Szentháromságos egy Isten: az atya, a Fiú és a Szentlélek. Ebben a mostani új teremtésben, a feltámadásban is, ami megtörténik az nem csupán Krisztus teste, hogy kijön a sírból, a teljes Szentháromság nyilatkozik megint, az Atya feltámasztja Fiát azért, hogy mindazok, akik őbenne meghaltak és feltámadtak az Isteni lélekkel éljenek.” –hangsúlyozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában