Koronavírus

2020.04.02. 17:30

Pandémia a világ másik végében

Nemrég csupán egy távoli ország ismeretlen veszedelmének tűnt, és mérsékelt érdeklődéssel figyeltük, hogyan forgatja fel a kínaiak életét egyik napról a másikra a koronavírus-járvány.

Aerial view of empty Kennedy avenue in Santiago, Chile, on March 27, 2020. - More than 1.3 million people of seven of the main communes of Santiago will enter into total quarantine for a week starting Thursday night, after prolonging the suspension of classes due to the coronavirus epidemic that has left 1,610 confirmed cases and four deceased. (Photo by MARTIN BERNETTI / AFP)

Fotó: Martin Bernetti / AFP

Csettintésre azonban több másik kontinensen is felütötte a fejét, nekünk pedig időnk sem volt végiggondolni ázsiai embertársaink sorsán okulva, hogy mégis mi vár ránk.

Döbbenten ízlelgetjük az igazságot: a világnak alig maradt olyan szeglete, amely megmaradt olyannak, amilyen a vírus feltűnése előtt volt.

Ez a gondolat csak még mélyebbre ásta magát bennem egy régi, kedves osztálytárssal folytatott beszélgetés során. Goschy Zsolt tizenöt éve él Chile fővárosában. Tinédzserként érkezett a dél-amerikai földrészre, ahol azóta megnősült és családot alapított. Bár a világ túlsó szegletében telepedett le, néhány héttel ezelőtt mégis ugyanolyan fordulatot vett az élete, mint mindannyiunké.

Állás nélkül

– A kormány fokozatosan vezette be a szigorításokat. Az első fertőzöttről szóló bejelentés után még nem történt változás. Ám rövid időn belül súlyosbodott a helyzet, és ahogy emelkedett a betegek száma, úgy egyre több intézkedést rendeltek el. Bezártak a bevásárlóközpont, üzletek, szórakozóhelyek, majd eljutottunk odáig, hogy lezárták a határokat és este tíztől hajnal ötig kijárási tilalmat hirdettek – kezdte Zsolt, aki jelenleg otthon tartózkodik gyermekeivel.

– A feleségem ápolónő, ő most is dolgozik, de a járvány miatt csak minden második héten kell mennie. Ez előreláthatólag még három hónapon keresztül így lesz. A rendelőben jönnek-mennek a betegek, de eddig nem kezeltek koronavírussal fertőzött pácienst. Sajnos nem kapott megfelelő védőfelszerelést. Adtak neki arcmaszkot, de az a fajta nem sokat ér. Korábban egy légitársaságnál dolgoztam, onnan tudtam szerezni számára olyat, ami nagyobb védelmet nyújt – meséli a 32 éves fiatalember, aki a járvány közepette elveszítette állását. A kétgyermekes családapa januárban helyezkedett el légiutas-kísérőként, ám márciusban lejáró próbaidejét már nem hosszabbították meg. Mint minden légitársaságot, az ő munkáltatóját is anyagi csőd szélére sodorta a krízis, a legtöbb járatot néhány héten belül törölték, a turizmus drámai gyorsasággal összeomlott.

Sosem volt egyszerű

– Chile eddig is nehéz gazdasági helyzetben volt, magas a munkanélküliség. Korábban egy bankban dolgoztam, de 2019 februárjában állás nélkül maradtam. Ezután vettem egy autót, és novemberig uberezéssel foglalkoztam. Közben elvégeztem egy képzést, hogy légiutas-kísérő lehessek, ami épphogy megvalósult, mire beköszöntött a járvány, és ismét szorult helyzetbe kerültem. Remélem, hamar rendeződik a helyzet, és visszahívnak dolgozni a légitársasághoz – sorolta a nehézségeket a magyar származású fiatalember.

Addig is, míg újra munkába áll, nem unatkozik. Két kislányról kell gondoskodnia otthon, egyikük nyolc, másikuk három esztendős. Az idősebbik tehát már iskolás, így Zsoltnak a tanító szerepét is magára kellett öltenie. – A többi országhoz hasonlóan Chilében is bezártak az oktatási intézmények. Itt márciusban kezdődik a tanév, vagyis idén alighogy elindult, néhány nap múlva már haza is küldték a diákokat a járványügyi helyzet miatt. A tanulásban én segítek a kislányomnak, a tananyagot interneten keresztül kapjuk, de nem minden suliban működik a távoktatás – avatott be. Mint mondta, a gyerekek májusig biztosan nem mehetnek iskolába.

Elpárolgott az utcákról az élet

Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák Santiago de Chilében is változatlanul, reggeltől estig nyitva tartanak. A kezdeti pánikvásárlást hamar felváltotta a rend, miután szigorú intézkedéseket vezettek be a kereskedelemben: a vásárlók egy adott termékből egyszerre csak öt darabot vehetnek meg, a bolt területén pedig ugyanabban az időpontban mindössze tíz vevő tartózkodhat. A korlátozásoknak köszönhetően az üzlethelyiségekben nyugodt körülmények uralkodnak, Zsolt azonban arra számít, hogy bérezés után kígyózó sorok alakulnak ki a boltok bejáratai előtt.

– A környezetünkben egyelőre nincsen koronavírusos beteg, de a környékbeliek nagyon megijedtek a járványtól. Kihaltak az utcák, szokatlanul kevés embert látni odakint. Mindenki otthon van, bezárkózott – fűzte hozzá végül.

Tari Nóra

Kapcsolódó cikkek:

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában