Járvány

2020.04.10. 11:44

Katonáink felvették a harcot a koronavírussal Koszovóban

Segédápolói ismeretekkel bővítik a harctéri életmentő katonák képességeit a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál.

Fotó: Sárkány Beáta hadnagy

A felkészítés fő célja, hogy azok, akik korábban már elsajátították a taktikai sérültellátást, olyan plusz ismereteket kapjanak, amelyeknek birtokában szükség esetén támogatni tudják az egészségügyi szolgálat munkáját – tájékoztatta lapunkat a Bocskai István Lövészdandár.

Koszovóban is megjelent a koronavírus-járvány. A fertőzés terjedésének megakadályozására a KFOR erők is felkészültek, s eleget téve az egészségügyi világszervezet előírásainak, ajánlásainak, magasabb szintű higiéniai intézkedéseket vezettek be. Az ott szolgáló Magyar Honvédség KFOR kontingensének gerincét jelenleg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái alkotják.

A KFOR továbbra is végrehajtja a napi műveleteket, miközben különböző intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentse a vírus terjedését. A KFOR katonái a KFOR ENSZ-mandátumának megfelelően folytatják járőr- és megfigyelési tevékenységeiket Koszovóban, támogatva ezzel a koszovói biztonsági erőket annak érdekében, hogy minden koszovói lakos számára megteremtsék és fenntartsák a biztonságos környezetet.

A megelőző intézkedések mellett a feladatok és a kiképzések tovább folytatódnak a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál is. A magyar kontingens közel száz katonája rendelkezik harctéri életmentő képesítéssel (CLS-Combat Lifesaver), akik a járványügyi helyzetre tekintettel vesznek részt a felkészítésen. Olyan ismereteket sajátítanak el és olyan begetápolás során alkalmazott egészségügyi eljárásrendekkel ismerkednek meg, amelyekkel az eddigi felkészítéseik során nem találkoztak. A felkészítés arra fókuszál, hogy megnövekedett beteglétszám és különböző súlyosságú fertőzések megjelenése esetén a katonák képesek legyenek az egészségügyi szakszemélyzet munkáját támogatni. Alapvető járványügyi tevékenységeket sajátítanak el, úgy, mint a beteg környezetének fertőtlenítése és a védőeszközök megfelelő használata. Megtanulják a vérnyomásmérést, pulzusellenőrzést, testhőmérséklet-mérést és a fizikális lázcsillapítás lehetőségeit. Különböző speciális eszközök (pulzoxyméter, oxigénmaszk és -palack, vérnyomásmérő, monitor, defibrillátor) megismerése is részét képezi a felkészítésnek, amelyek használatára sor kerülhet egy beteg kezelése, ellátása és állapotának ellenőrzése során. Ide tartozik a kritikus állapotú betegek mozgatásának módszere is.

Az a cél, hogy a felkészítés során elsajátítottakat a katonák önállóan tudják használni, és mindezek mellett megtanulják dokumentálni a kapott értékeket.

„Rendkívül hasznos a felkészítés, hiszen a katonák olyan betegellátási elemekkel ismerkednek meg, amelyekre az általános egészségügyi felkészítéseken nincs lehetőségük. Az eszközök használatán túl speciális ismereteket is elsajátítanak, amelyek alkalmazásával nem csak egy kialakult járványhelyzet esetén, hanem bármikor jövőben segíteni tudnak társaiknak” –hangsúlyozta dr. Ézsiás Máté hadnagy, az MH KFOR Kontingens Egészségügyi Központ parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában