Koronavírus

2020.04.28. 11:30

Folyton talpon, négy keréken: futárkodás a járvány idején

Nem áll meg az élet az áruszállítók és az ételfutárok számára a járvány miatt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Pár héttel ezelőtt, szinte bármelyik nagy bevásárlóközpontban kerestük volna, nem találkoztunk volna a következő élelmiszer alapanyagokkal: liszt, élesztő, cukor. Sok helyen a toalettpapír is hiánycikké vált. Ezt az állapotot követően, a részleges kijárási korlátozások életbe léptetésével sokan otthonaikban ragadtak, és csak a legszükségesebb esetekben hagyják el biztonsági zónájukat. Akadnak azonban olyanok is, akiknek a hétköznapi rutin szinte mit sem változott, ugyanúgy járnak dolgozni. Az ilyen szorgos munkások közé tartozik Kovács Roland áruszállító, valamint Beke Ádám ételfutár is, akik készséggel nyilatkoztak a Hajdú-bihari Naplónak arról, mennyiben változtatta meg munkájukat a járványhelyzet.

Több feladatuk lett

A belföldi áruszállítóként dolgozó Roland azt mondja, a járványhelyzet elején az emberek pánikszerűen rohanták meg az üzleteket, és ez jelentős hatással volt a ő munkarendjére is. A cég, amelynél dolgozik, állandó sofőrlétszámmal üzemel, így nekik, beszállítóknak kétszer annyi munkájuk akadt, hiszen a polcokat meg kellett tölteni a hiányzó árucikkekkel, minél hamarabb. Azt mondja, mostanra már stabilizálódott a helyzet. – A járvány hatása leginkább a beérkező áruk érkezését befolyásolta, mivel az ellenőrzések miatt sokkal lassabban jöhetnek át a kamionok a határon. Ráadásul a rakodás ideje is jelentősen elhúzódik, mert a „külsős” sofőröket nem engedik be az üzletek saját raktáraiba, higiéniai és egészségügyi okokból kifolyólag – tette hozzá a fiatalember, aki a Naplónak azt is elárulta, munkáltatójuk elegendő maszkot és kesztyűt is biztosít számukra a biztonságos munkavégzés érdekében.

Sokan rendelnek házhoz

Ha karantén idején változatosságra vágyunk, nincs ötletünk, mit főzhetnénk, vagy szeretnénk egyet szusszanni és másra bízni az aznapi ebédet vagy vacsorát, továbbra is rendelkezésünkre állnak kedvenc éttermeink és futárszolgálataik. Nagy népszerűségnek örvend az érintkezésmentes kiszállítás, melynek során a bankkártyával előre kifizetett ételt a futár az ajtóig viszi, az éhes vendég pedig pizsamában léphet ki az ajtón, hogy gyorsan elvegye azt.

„Amikor felütötte a fejét a járvány, visszaesett a rendelések száma, mára azonban jelentősen megnőtt”

– nyilatkozta Ádám, aki az egyik legnépszerűbb internetes házhozszállító cég ételfutáraként dolgozik. A fiatalember azt is elárulta, a szájmaszk és kesztyű használata nem előírás számukra munkavégzés közben, azonban ő és futártársai önerőből finanszírozva fegyverkeznek fel a vírus ellen, hiszen ezzel nemcsak saját magukat, de a vevőket is óvják – Fokozottan ügyelünk arra, hogy minél kevesebbet érintkezzünk egymással, nemcsak az étteremben, a kiszolgálókkal, hanem az ügyfelekkel való esetleges találkozás során is. A csomagokat, amiket átveszünk az oldalánál vagy pedig alul fogjuk meg, ezzel is minimalizálva az érintkezési felületet – tette hozzá Ádám, aki reméli, nem súlyosbodik tovább a járvány, és továbbra sem sodorja beszélybe a futárok munkáját.

BD

Kapcsolódó cikk:

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában