Koronavírus

2020.04.01. 11:30

Folyik a maszkgyártás Hajdúdorogon, a mentősök mosógépet kaptak

Hárman vannak hatósági karanténban, koronavírusos megbetegedés továbbra sincs.

Fotó: Miska Andrea

A világméretű humánjárvány lassítása és a helyi lakosok egészségének megőrzése érdekében az elmúlt napokban számos intézkedést hozott a település önkormányzata.

– Hajdúdorog önkormányzata kiemelt figyelemmel kíséri a térségben működő egészségügyi, szociális intézmények és részlegek munkáját. Tekintettel arra, hogy a hajdúnánási mentőállomás munkatársaira az elkövetkezendő hetekben a jelenleginél is nagyobb teher hárul, Romhalmi Zoltán állomásvezetőnek átadtam egy mosógépet. Ez a mentősök és a mentésre szorulók egészségének védelmét szolgálja – tájékoztatta lapunkat Horváth Zoltán. A polgármester azt is hozzátette, hogy a Hajdúdorogon közfeladatot ellátó személyek védelméről sem feledkeznek meg, az önkormányzat megrendelt egy ózongenerátort is. Ezzel az orvosi rendelők, a közintézmények, az ügyeleti autó és az ételkiszállításra használt gépjárművek fertőtlenítését végzik majd.

A polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt folyamatosan működő, 65 év feletti és krónikus betegségben szenvedő helyi lakosok védelmét szolgáló programról is beszámolt a Naplónak. Azt kéri:

akikhez a településen működő házi segítségnyújtó szolgálatok munkatársai nem jutnak el, jelentkezzenek az éjjel-nappal hívható 06-30/237-7331-es krízisszámon!

Önkéntesek segítséget nyújtanak a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, és befizetik csekkeket a postán. A munkatársak polgármesteri bélyegzővel és aláírással ellátott kártyával igazolják magukat.

Fegyelmezett a lakosság

Számos önkéntes csatlakozásával már egy hete folyamatos készülnek a kétrétegű védőmaszkok. A helyben gyártott, hosszú igénybevételre alkalmas szájmaszkokat elkezdték kiosztani, első körben az egészségügyben dolgozókhoz, a gyógyszertári, pénzintézeti alkalmazottakhoz, a rendőrség munkatársaihoz, a házi segítségnyújtó szolgálatokhoz és a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokhoz juttatták el.

A következő napokban, hetekben – a vírus okozta veszélyeztetettség mértéke alapján rangsorolva – minden hajdúdorogi számára elérhető lesz a védőeszköz

– adta hírül Horváth Zoltán.

A március 28-tól érvénybe lépett korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a városvezető elmondta: a lakosság rendkívül fegyelmezetten, jogkövető magatartást tanúsítva vette tudomásul a kormány döntését. – Örömmel tölt el, hogy szombat óta is csak elvétve találkozunk egy-egy idősebb polgártársunkkal a város forgalmasabb közterületein. Úgy vélem, ehhez nagyban hozzájárult, hogy a polgárőrség és a polgármesteri hivatal munkatársai hangosbemondón keresztül folyamatosan tájékoztatták a lakosságot – emelte ki a település vezetője. Hozzátette: a napokban újabb hajdúdorogi lakos került hatósági házi karanténba, így

a városban már három személy áll járványügyi megfigyelés alatt. Jó hír azonban, hogy koronavírusos megbetegedés továbbra sincs.

Tartalékalapból finanszírozzák

Az intézményeket kitakarították, a fennálló veszélyhelyzet ideje alatt dolgozók az orvosi rendelők, buszmegállók, forgalmas közterek fertőtlenítését folyamatosan végzik. A védekezés pénzügyi fedezetét az önkormányzat a 2020-as költségvetés általános tartalékából finanszírozza, ugyanakkor pénzügyi alapot is létrehozott a rászorulók segítésére és a rendkívüli veszélyhelyzettel kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére.

Miska Andrea

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában