Rendhagyó faluünnep

2020.04.19. 18:59

Földes Napja – most másként

A koronavírus-veszély miatt televízióüzenetben összegzett Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester.

241 évvel ezelőtt, 1779. április 14-én, az akkori kuriális nemesi falu pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. E történelmi jelentőségű napra – 1991 óta – április 14-én Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.

Máskor a falu ünnepére készülve rendezvényeken emlékezett az egykori nemesi község a múltjára, és megtartották az 1779 méteres falumérföld futást. Az idei emléknap e programsorozata a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A Földes történetében jelentős egykori eseményre a helyi kábeltelevízióban a település polgármestere, Jeneiné dr. Egri Izabella köszöntővel emlékezett.

Túl éljük a járványt is

„Talán mert minden bajban, minden rosszban van állhatatos kitartás, ezért élte túl településünk a tatárjárást, a törökverést, kurucot és labancot, szabadságharcot, világháborúkat, és bízunk benne, hogy a mai kor ellenségét, a vírusfertőzést is. Mert az ember, a falulakó, mint mi, akik ma itt élünk, állandó”

– fogalmazott a polgármester. – Az ember változatlanul élni akar. Ragaszkodik a szülőföldhöz, az apai házhoz, az anyanyelvhez, az ismerős tájhoz, az ismerősen nehéz munkához és egyformán derűs ünnepnapokhoz. Ilyen az ember, ilyenek vagyunk valamennyien itt, Földesen. Saját szülőfalunk történetén azt tanultuk meg: az ember kitartással, szívós küzdelemmel boldogulni tud, és sikereket érhet el.

Kitartásra buzdít a történelem

Mint ahogy a polgármester asszony elmondta, 2020. március 11. óta egy újfajta ellenségtől kell védekezni, a koronavírustól. Földesen is meghozták azokat a döntéseket, amelyek a megelőzést segítik. Intézményeikben a dolgozók az előírások szerint végzik munkájukat. A település lakói betartják az időbeli korlátokat a bevásárlásoknál. Vigyáznak egymásra. Odafigyelnek időseikre. Az ételt kiszállítják, és be is vásárolnak a boltokból nekik. Nemcsak a szociális területen dolgozók végzik ezt a munkát, hanem fiatal önkénteseik is. Ebben a nehéz időszakban reményre ad okot a tapasztalt összefogás. A település lakói tudják, hogy együtt kell és együtt is fogják végigcsinálni ezeket a hónapokat.

Folyik az élet Földesen

A polgármester örömmel számolt be arról is, hogy falu ünnepére a Magyar Falu Programban befejeződött a járdafelújítás a Posta utcán, a Karácsony Sándor Általános Iskola és AMI, a Közösségi Ház előtt, a Mozi utcán és az Árpád Mozi előtt. Elkészült a Dózsa György utca egy részének aszfaltozása is. A Földesi Karácsony Sándor Átalános Iskola és AMI főzőkonyhájában a konyha felújítása folyik, a nyílászárók cseréjét és az aljzat javítását végzik. Rövidesen megkezdődnek ugyanitt emeletráépítéssel a tanterembővítés munkái is.

Koronavírusos megbetegedés nincs a településen. Külföldi munkavállalásból hazatértek közül hat személy van hatósági karanténban. Folyamatosan fertőtlenítik a piac területét, a Posta utcai buszváró környékét. A településen alkalmazott közmunkásaik vágják a füvet a parkokban és közterületeken, valamint a fóliasátorokban nevelik és gondozzák a palántákat.

Péter Imre

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában