Szenzációs felfedezés

2020.04.24. 11:59

Krisztus előtti leletekre bukkantak a Tócóskert határában

Egy több mint kétezer éves kelta falu maradványait tárták fel a Déri Múzeum régészei.

Fotó: Napló-archív

A kutatók ebben a nehéz időszakban is folyamatosan végzik munkájukat. A Déri Múzeum közleménye szerint egy beruházást megelőző régészeti feltárás közben bukkantak rá az értékes leletekre a tócóskerti lakótelep térségében, a Derék utca végén található területen.

A nagyjából 8000 négyzetméter nagyságú felszín a Tócó-patak keleti, enyhén a vízfolyás felé lejtő partján található. A feltárás során napvilágra került egy késő vaskori, valószínűleg a Kr.e. 3-2. századra keltezhető kelta falu részlete.

A falu hét, félig földbe mélyített, téglalap alakú házát sikerült feltárni. Az ilyen korú településekre jellemző leletek (kerámia, csontból, vasból és agyagból készült használati tárgyak, az általuk tartott és vadászott állatok csontmaradványai) mellett a három hétig folytatott kutatás érdekessége, hogy ekkora késő vaskori falurészlet nem volt még ismert Debrecen határából ezidáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában