koronavírus

2020.04.08. 14:19

A hajléktalanok is komolyan veszik a járványügyi helyzetet

A lelki és testi egészségükre is figyelnek a „Reménysugár” nappali melegedőjében.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– A járványügyi helyzet miatt még inkább odafigyelünk a hajléktalanok egészségügyi állapotára – hangsúlyozta Dancsó Zoltán, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedőjének lelkésze. Mint mondta, szigorú intézkedéseket vezettek be, így az az ellátott, aki reggel 8 órakor bemegy, délután négy óráig nem hagyhatja el az intézményt, vagy ha mégis, másnapig nem engedik vissza. – Szerencsére mindezt meg is értették az ellátottak, hiszen tudják, hogy ez értük van – fűzte hozzá.

Fotó: Molnár Péter

Rendszeres lázmérés

A nappali melegedőben emellett biztosítják a hajléktalanoknak a C– és D-vitamint, folyamatos a kézfertőtlenítés, az egyházközségtől kaptak maszkokat, melyek viselése kötelező, továbbá másfél óránként mérik a lázukat is.

„Az intézmény ellátottjainak átlagéletkora 50 év felett van, s mivel az utcán élnek, tömegközlekednek, könnyen a vírus hordozóivá, sőt terjesztőivé válhatnak, emiatt szükséges sűrűn mérni a testhőjüket.”

– Amennyiben valamelyik ellátottnál lázat vagy más tünetet észlelünk, azonnal hívjuk a mentőt – nyomatékosította az intézmény lelkipásztora, aki úgy véli, a hajléktalanoknak az immunrendszere azáltal, hogy az utcán élnek, olyan sok mindennek van kitéve, hogy kérdés, mennyire tudnak erősek lenni egy ilyen vírussal szemben.

A ,,Reménysugár” nappali melegedő biztos pont lehet a hajléktalanok számára, hiszen április 30-ig éjszaka is nyitva van az intézmény, így ha még jön egy esetleges nagyobb lehűlés, akkor sem kell az utcán éjszakázniuk. – Naponta nagyon sokan érkeznek hozzánk, vannak köztük, akik csak az ebédet veszik fel, de nagyon figyelünk, hogy megtartsuk a 1,5 méteres távolságot annak érdekében, hogy ne adjunk és ne is kapjunk el egymástól semmit – mondta a lelkész.

Dancsó Zoltán azt tapasztalja, a hajléktalanok is nagyon komolyan veszik a koronavírus miatt kialakult helyzetet, éppen ezért a lelkész is különösen figyel most a lelkiállapotukra.

– Minden hétköznap tartok áhítatot, melyek előtt 5-6 percben arról beszélgetünk, ki hogy van, hogyan gondolkozik most a vírus miatt kialakult helyzetről, majd ezt követően imádkozunk azért, hogy a Mindenható Isten védjen és óvjon meg bennünket.

Lelki egészség

Fotó: Molnár Péter

– Az áhítatokon olyan igéket választok, amiket egyrészt az Úristen a szívemre helyezett, másrészt bátorító igék – fogalmazott Dancsó Zoltán, és egy ilyet meg is osztott velünk: „De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged. Mert én, az ÚR vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód!” – olvasható Ézsaiás próféta könyve 43. fejezetének az 1–3 verseiben.

– Arra buzdítom az ellátottakat, hogy először az Istenre tekintsenek, utána erre a helyzetre, hiszen nagyobb az Úr nálunk és ennél a vírusnál is – mondta végezetül a lelkész.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában