igazi hungarikum

2020.03.18. 16:02

Zászlót kaptak a városuktól

Ferenc József korának viseletét hordja a Polgári Lovas Hagyományőrző Egyesület.

Fotó: Polgári Lovas Hagyományőrző Egyesület

A Polgári Lovas Hagyományőrző Egyesület 2018-ban került be a helyi Települési Értéktárba, mint kulturális örökség. A huszárság nemzetünknek világhírnevet szerzett fegyverneme, igazi hungarikum, amelynek emlékeit az elmúlt évtizedekben megalakult bandériumok és egyesületek őrzik.

Az egyesület a monarchia kori debreceni 2. honvéd huszárezred hagyományainak őrzője. Céljuk a magyar lovas hagyományok és a lovas kultúra népszerűsítése, minél szélesebb körben. Az egyesület alapítója és századosa Murvai Zsolt, hagyományőrző tevékenységük 2003-ban 11 fő alapító taggal kezdődött. Rendszeresen részt vesznek a helyi és környékbeli hagyományőrző felvonulásokon, fesztiválokon, falunapon és egyéb ünnepi alkalmakon.

Fotó: Polgári Lovas Hagyományőrző Egyesület

Polgár Város Önkormányzata 2010. augusztus 19-én, Szent István Király és az Új kenyér ünnepén adományozott Lovassági Zászlót a Polgári Lovas Bandériumnak. Önálló kezdeményezésük volt a Polgári Lovas Nap, ahol minősítő-, paraszti fogathajtó versenyt, valamint a gyerekeknek ügyességi vetélkedőt szerveztek. Kiemelt programjuk a Tavaszi Emlékhadjáraton való részvétel, mely ma Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye.

A bandérium huszárruhájának mintájául az Osztrák-Magyar Monarchia, Magyar Királyi debreceni 2. Honvéd Huszárezredének eredeti ruházata szolgált, Ferenc József császár és király korszakának emlékét őrzi. A polgári huszáröltözet részei: lovagló bőrcsizma sarkantyúval, piros pantalló, Attila mente, csákó, szablya és tölténytáska.

Csőke Vivien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában