szigorodó intézkedések

2020.03.17. 20:00

Vészhelyzetben is talpon a szállítók

Hatványozott elővigyázatossággal, de maradnak az utakon a postások, taxisok és a futárok is.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A folyamatosan szigorodó intézkedések ellenére is tovább működnek a szállítói szolgáltatásokkal foglalkozó nagyobb társaságok. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében természetesen minden óvintézkedést megtesznek a jövőben, a lakosság és saját dolgozóik védelmében is.

A posta már lépett

A postahivatalokban bevezetett új várakozási rend mellett a postai kifizetések és a küldemények kézbesítése sem szűnik meg a Magyar Posta intézkedéseinek értelmében. Ahogy a szolgáltató március 16-i közleményében áll:

– Arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, akinek közvetlen ügyfélkapcsolata van. A Magyar Posta számára a legfontosabb a munkavállalói egészségének és biztonságának védelme, ezért rendelte el a kézfertőtlenítők használata és a fokozott takarítás után védőfelszerelések kiosztását és alkalmazását. A maszkokat a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők kapják.

A kiosztott védőfelszerelések utánpótlása folyamatos lesz. A küldemények kézbesítése, valamint a postai kifizetések, például a nyugdíj és a családtámogatások, kézbesítése folyamatos.

Amennyiben a postai szolgáltatásokat illetően a veszélyhelyzetre való tekintettel további változtatások szükségesek, arról időben tájékoztatást adunk ügyfeleink részére – olvasható a Magyar Posta honlapján.

Az ételfutárok előnyben

A folyamatos bezárások nehéz helyzetbe hozhatják az éttermeket, ellenben az étel–kiszállítást is vállaló, vagy futárszolgálattal együttműködő helyek forgalma rohamosan megnőhet. Erre sok esetben megnövelt személyzettel készülnek. Az egyik legnépszerűbb online ételrendelési portál az MTI-nek megerősítette, vállalatuk szerint a házhozszállítás jó lehetőség azoknak az éttermeknek is, amelyeknek esetleg a járvány hatására visszaesett a forgalmuk. A több mint kétezer futár partnerrel együttműködő cég jelenleg is növeli dolgozói számát, felkészülve a különleges helyzetre. A társaság a most jelentkező éttermek csatlakozását felgyorsította a rendelések mielőbbi fogadása érdekében. A fokozott higiéniás intézkedések mellett a futárpartnereknek kézfertőtlenítőket is beszereztek. A rendelések bármikor – nem csak a járvány alatt – kiegyenlíthetők interneten bankkártyával és SZÉP-kártyával is, így aki szeretné, akár teljesen elkerülheti az érintkezést a futárral.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legutóbbi állásfoglalása szerint az érintésmentes ételkiszállítás a legbiztonságosabb élelembeszerzési forma, ezért már van olyan ételkiszállító, mely lehetőséget biztosít erre. A kiszállítást teljesítik úgy is, hogy az ügyfél által megadott helyen, például a küszöbön hagyják a küldeményt – közölte az MTI. A két kiszállító cég mellett más vállalatok is kihangsúlyozták, futárjaikat a lehető legjobban felkészítik a speciális kiszállításra, és a folyamatos fertőtlenítésre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Rövidebb nyitva tartás

Debrecenben is felkészültek a vírus okozta kellemetlenségekre. Az egyik belvárosi étterem ügyvezetője, Tisza Éva szerint a bevételkiesést nehéz lesz kompenzálni, de igyekeznek a lehető legjobban megszervezni a további működésüket.

– Egész évben dolgozunk futárszolgálattal, így ez a része már könnyen, gördülékenyen működik nálunk. Házon belül meg tudjuk oldani a problémákat, felkészültünk a helyzetre. Jelenleg – a legújabb rendelet értelmében – délután három óráig lehet bejönni és elvitelre kérni az ételeket, ezt követően pedig csak kiszállítással dolgozhatunk. A futárjainkat elláttuk kézfertőtlenítővel és arra kértük őket, hogy munka közben minél többet használják azt. Sőt, amennyiben lehetséges, minél jobban kerüljék a fizikai kontaktust a vevőkkel a szállítás során – emelte ki.

Tiszta taxik

A taxitársaságok többsége – a járványveszélyre való tekintettel – országosan az utastér, kárpit és kilincsek folyamatos fertőtlenítésére kéri vezetőit.

Fotó: Molnár Péter

A debreceni Főnix Taxi felkészültségéről Tisza Tibor ügyvezetőt kérdeztük:

– Társaságunk szervezetten és egységesen lép fel – az országosan előírt követelményeknek megfelelően – a koronavírus kapcsán. Gépkocsivezetőinknek rendelkezniük kell kézfertőtlenítővel, ami lehet gél, kendő vagy spray. Lehetőség szerint egy vagy két utas szállítása esetén az utasokat megkérjük, hogy az utas és a taxis érdekében a hátsó ülést használják, ezzel is betartva az egymás közötti távolságtartást.

„A gépjárművezetőknek folyamatosan gondoskodni kell a belső tér tiszta levegővel való ellátásáról az ablakok lehúzásával, a belső keringtető rendszer működtetésével. Lezárt belső keringtetést használni tilos!”

A taxisnak gondoskodni kell a kormánykerék, a belső és külső kilincsek, valamint a sűrűn használt kapcsolók folyamatos fertőtlenítéséről. Az utazók csomagjaival csak szükség esetén kell érintkezni, kesztyű használatával. Minden gépkocsinkban van bankkártya elfogadó terminál, ezzel is lehetőséget biztosítva a készpénzhasználat elkerülésére. A taxik vezetői dolgozhatnak védőfelszerelésben. Kerülni kell a kézfogást és követni kell egymás közt az előírt, megfelelő távolság betartását. Sőt, gépkocsijainkon egy partner cég ózonos fertőtlenítést is végez, évente 3 alkalommal, ingyen. Az ózongáz beszivárog minden apró repedésbe, résbe, szövetekbe, kárpitokba, és elpusztít minden baktériumot és vírusfajtát. Taxisainknak folyamatosan van lehetősége végezni ózonos fertőtlenítést. Tapasztalataink szerint – a jelenlegi helyzetben – a lakosság a taxival való utazást helyezi előnybe – osztotta meg a Naplóval Tisza Tibor.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában