Lelki töltőállomás

2020.03.04. 14:57

Függőségek: utat kell találnunk a fiatal generációkhoz

„Új problémák, új megoldások az addiktológiai problémák kezelésében” címmel tartott konferenciát a cívisvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szerda délelőtt.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Függőségekről és az addiktológiai konzulensek szerepéről beszéltek a szerdai konferencián a cívisvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezői és szakképzett előadói. Változatos prezentációkat tekinthettek meg az érdeklődők, szó esett többek között egy új módszer, a „virtuális világ” fontosságáról, melynek segítségével azokat a fiatalokat próbálják megszólítani, akik nem mernek szakemberhez fordulni. A megnyitón Berényi András mentálhigiénés szakember elmondta, Kelet-Magyarországon már harmadik éve működik addiktológiai képzés Nyíregyházán, a mostani alkalom célja pedig, hogy a Debrecenben végzett kollégák megmutassák: itt vannak, segítenek.

Berényi András | Fotó: Molnár Péter

Keresik az utat

A konferencia kezdete előtt rövid köszöntőt mondott dr. Papp Csaba önkormányzati képviselő, aki már hosszú évek óta együttműködik a KEF csapatával. Beszédében hangsúlyozta, az összejövetel lényege, hogy együtt megpróbálják megtalálni azt az utat, amin el kell indulniuk ahhoz, hogy elérjék a közös célt: megérinteni azt a réteget, akiknek ezek az előadások valóban szólnak. Szót ejtett továbbá arról is, az idén elindított Debreceni Alapellátás és Egészségfejlesztési Intézet programtervének keretein belül diákok ezrei vesznek részt testi-lelki oktatásban, valamint drogprevenciós előadásokon. A diákok egyértelmű visszajelzéséből kiderült: van rá igény.

Fotó: Molnár Péter

Kommunikációs gátak

A fiatalok visszacsatolásából megdöbbentő statisztikák születtek. A szexuális felvilágosítás terét illetően például a tanulók rendkívül csekély százalékban fordulnak tanácsért barátaikhoz, szüleikhez, vagy tanáraikhoz. Óriási arányban tájékozódnak viszont az internetes felületeken, ahonnan nem kapják meg a megfelelő segítséget.

„A kábítószer és alkoholproblémák mellett ma már elengedhetetlen, hogy szót ejtsünk az újabb függőségekről: a számítógépezésről, játékokról és a virtuális világról”

– figyelmeztette a résztvevőket dr. Papp Csaba, aki arra is kitért, a szülők és gyerekeik között megkérdőjelezhetetlen kommunikációs nehézségek vannak. Le kell tehát fordítanunk saját akaratunkat a gyermek nyelvére, az övét pedig a miénkre, ebben nyújthatnak segítő kezet az addikciós konzulensek.

BD

Borítókép: Dr. Papp Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában