gyepmesteri telepen jártunk

2020.03.07. 09:08

Esély az életben maradásra

„A rendkívüli szolgáltatási szerződés egy rendkívüli helyzetre adott rendkívüli válasz.”

Fotó: Kovács Péter

Szokatlan módját választotta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rend­őr-főkapitányság a megyéjében lévő Tiszabő kóbor eb problémája enyhítésének. Szerződést kötött a hajdú-bihari Egyek önkormányzatával; az egyezség szerint 2020-tól évi egymillió forintért 52 gazdátlan, a járókelőkre veszélyes kutyát fognak be és szállítanak az egyeki önkormányzati gyepmesteri telepre. A megyei rendőr-főkapitányságnak nem feladata, hogy bárkivel szolgáltatási szerződést kössön arról, hogy a kóbor kutyákat a településekről elszállítsa.

„A rendkívüli szolgáltatási szerződés egy rendkívüli helyzetre adott rendkívüli válasz. Tiszabőn nehéz helyzet alakult ki a kóbor ebek miatt, és évek óta bennünket kérnek meg a gazdátlan ebek összegyűjtésére, elszállítására”

– fogalmazott Miluczky Attila, Egyek polgármestere.

Minisztériumi elismerés

Az egyeki gyepmesteri telepet is egy rendkívüli eseményre adott válaszként hozta létre az önkormányzat 2015-ben. Azóta bővítették is, és mint önkormányzati közmunka jó gyakorlatot országos szinten is elismerték 2019-ben. Jelenleg 35 településsel van szerződésük, és elérkeztek befogadóképességük határára. Több állatvédő egyesülettel is kapcsolatban vannak.

 

– 2010-ben, frissen megválasztott polgármesterként szembesültem, hogy falkába verődött kutyák megharapdáltak egy kislányt iskolába menet. Cselekvési kényszerbe kerültünk, azonnal fel kellett lépni a kóbor ebekkel szemben, de falakba ütköztünk. 100 kilométeres körzetben nem találtunk olyan gyepmesteri telepet, amelyik vállalta volna a gazdátlan kutyák befogását, elszállítását. Végül egy fővároshoz közeli településről érkezett a segítség, alkalmanként 250-300 ezer forintért elvittek 15-20 kóbor kutyát. Ez évente 1-1,5 millió forintjába került a településnek. és nem jelentett valódi megoldást – beszélt a gyepmesteri telep létesítésének előzményeiről Miluczky Attila polgármester, majd azzal folytatta, hogy az önkormányzat cselekvési kényszere továbbra is fennállt.

Miluczky Attila | Fotó: Kovács Péter

– Első lépesben szakembereket kellett kiképezni, akik segítenek a kutyákat összefogni. Tizenegyen letettük az ebrendészi vizsgát, majd az önkormányzat döntött: saját gyepmesteri telepet létesít. Pályázati támogatásból felhúztuk az épületet, tízegynéhány kennelt építettünk, majd közmunkában 61 férőhelyesre bővítettük a kennelsort, mindezt körbetérköveztük, parkolót építettünk, és megoldottuk a csapadékvíz-elvezetést.

„A kezdeményezésünkre és a telep működtetésére felfigyelt a Belügyminisztérium is, elismerő oklevelet és 3 millió forintot kaptunk. Ezt megtoldottuk némi önkormányzati pénzzel, abból vásároltunk egy kocsit és egy utánfutót, így lett kész mai formájában a gyepmesteri telep.”

Ott tizenegyen dolgoznak, teljes az eszközellátottság, az engedélyek megvannak. 2019-ben kaptuk meg a szolgáltató önkormányzat díjunkat. A négy jó gyakorlat között ott volt a gyepmesteri telep is, az elismerés mellé kapott pénzt a telep virágosítására fordítottuk. Ha a bevételeket és a kiadásokat összehasonlítjuk, akár azt is mondhatnánk, hogy ez a tevékenység nyereséges. De ha hozzászámoljuk, hogy a beruházáshoz az önkormányzat az áfát odaadta, 13,5 millió forintot, és ezt a hitelt ma is törlesztjük, már nem beszélhetünk nyereségről. A dolgozók munkabérét a közmunkaprogramban a magyar államtól megkapjuk. Ha ez a támogatás nem érkezne, átfordulnánk veszteségbe, illetve olyan mértékben meg kellene emelni az árakat, ami már vállalhatatlan lenne.

Mindenfélét keresnek

A gyepmesteri telep működéséről, az ott folyó munkáról Kovácsné Nagy Judit telepvezető tájékoztat. Mint mondja, minden bekerült kutyát iktatnak, majd kéthetes karanténba tesznek. Ez idő alatt megvizsgálja az állatorvos, kiderülhetnek a betegségei, szokásai. Ha az állat egészséges, nem veszélyes az emberre, környezetére megpróbálják örökbe adni.

– Minden kutyusnak esélyt adunk. Közösségi oldalra feltesszük a képét, jellemzését, róla készült videót. Sok menhellyel állunk kapcsolatban, ők is segítenek a gazdára találásban, van olyan kutya, amelyik külföldre kerül. Az örökbefogadó állja az egészségügyi vizsgálat, a féregteszt, az ivartalanítás és ha kell, az útlevél költségét. A hozzánk bekerülő kutyákat 40 százalékot meghaladó arányban tudjuk örökbe adni, a többit sajnos el kell altatni. Milyen kutyát keresnek? Mindenfélét! Kicsit, nagyot, keveréket, öreget, fiatalt, fajtatisztát, de jellemzően a nem agresszív kutyákat. Általában 29 napig vannak nálunk, de volt olyan kutyusunk, amelyik egy évig is itt élt. Fáj a szívünk, ha meg kell válnunk egy kutyustól, főleg, ha azt el kell altatni. Erre leginkább a gazdátlan, agresszív vagy beteg ebek jutnak. A kölyök kutyák rengeteg betegséget hoznak be. Az állatorvos altatja el, majd az állati hullafeldolgozó gyűjtőkocsija elviszi. Nem egy hálás feladat. Természetesen minden kutyáról naplót vezetünk. Az örökbefogadottakról, hogy ki és mikor vitte el az állatot. 2019-ben 419 kutyát adtunk örökbe.

Kovácsné Nagy Judit | Fotó: Kovács Péter

A telep vezetője elmondja még, hogy amelyik kutya Egyekről kerül be, általában ismerik korábbról, több esetben a gazdáját is. Ilyenkor felszólítják a tulajdonost, hogy vegye vissza a kutyát, és ha hajlandóságot mutat, akkor csippelve, oltva adják vissza. A gyepmesteri telepre viszonylag gyakran érkeznek ellenőrök, eddig nagyobb hiba nem volt. Például a hűtőre nem írták rá, hogy a benne tárolt hús emberi fogyasztásra nem alkalmas, illetve nem pontosan vezették a takarítási naplót.

A szüleivel tért vissza

„Nem akarjuk bővíteni a telepet, egy településnek nagyobb telep nem kell. Inkább a működés hatékonyságának növelésében látjuk a fejlődést. Júniusban megnyitjuk kisállatboltunkat, ahol helyben vásárolhatnak, jótékonykodhatnak a szeretetre és jutalomfalatokra éhes kutyák számára”

– beszél a jövőről Miluczky Attila. – Szeretnénk utat nyitni a jó szándék előtt, hogy ha valaki keresi az adakozás, a jótékonykodás jó érzését, azt nálunk találja meg. Legyen lehetőség arra, hogy az emberek jó szándékából, jóindulatából minél több kutyát tudjunk újragazdásítani. Ha valaki az örökbefogadást szeretné segíteni, az általa kiválasztott kutya komplex védőoltását, elektronikus transzponderét és egészségügyi kiskönyvét is kifizetheti. Ha gyermekeinknek jó cselekedeteinkkel példát mutatunk, akkor talán ők is könnyebben követnek. Reális lenne egy 80-90 százalékos arányt elérni. Ehhez több támogatás kellene, több szervezettel keresik az együttműködést. Az állatvédőkkel is, nekik a szolgáltatásainkat fél­áron kínáljuk. Ha idejön egy általunk is elismert állatvédő szervezet, akkor egy kutyát csippelve, védőoltással ellátva, oltási könyvvel együtt az önköltség 10 ezer forint helyett 4 ezer forintért odaadjuk. De akár ingyenesen is adhatnánk, ha több támogatást kapnánk.

A polgármester elmondta azt is, hogy a telep a közéletben is fontos szerepet tölt be. Iskolások, óvodások voltak már náluk, bemutatták a telepet, elmondták a tanároknak, gyerekeknek, hogy a kutyának nem az utcán van a helye. Igyekeznek tenni azért, hogy idővel felelős állattartókká váljanak a diákok. Volt olyan gyermek, aki az iskolával történt látogatása után a szüleivel visszajött, és tőlük fogadtak örökbe kutyát.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában