társasházi kérdések

2020.03.23. 12:38

De mi a helyzet a közös költséggel?

Több szolgáltató is nyilatkozott már, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel nem olvas mérőket, nem szankcionálja a késve, vagy nem fizetést.

Fotó: Illusztráció, Napló-archívum

A társasház az egy speciális forma, így a szolgáltatók efféle fizetési halasztási lehetőségről, a közös képviselőket még nem értesítették, a társasházak vonatkozásában.

Amit azonban tudni kell, a közös költségből üzemeltetünk, tehát a közös víz, lépcsőház világítás, azaz a közös villanyszámla, és a szemétszállítási díj, közös fűtési költség, ami közüzeminek minősül. Ezek közül, nyilván nem azonnal és nem egy számla elmaradása esetén, a villany, gáz, és víz, ami korlátozható. A szemétszállítás díja, adók módjára behajtható, tehát a NAV emeli le a társasházak számláiról, előbb utóbb – olvasható a Debreceni Társasházkezelők Egyesületének közleményében.

A bérek, a takarítás és egyéb kisvállalkozások általi szolgáltatás (javítás, karbantartás, lift ügyeleti díjak stb.) is nyílván fizetendők vészhelyzetben is, hiszen ezek biztosítják a mindennapi zökkenőmentes életet egy társasházban. Hogy tovább ne is menjünk, a takarítás most igen nagy hangsúlyt kapott, a rendszeres rendkívüli fertőtlenítéssel. Talán nem várható el, hogy ezt a takarító vállalkozók vagy akár alkalmazottak, fizetés nélkül végezzék el.

A társasházi folyó hitelekről sincs még tájékoztatás. Amiről a kormányrendelet szól, az a vállalkozói és magán hitelek, a társasház ebben is speciális, az esetek többségében. A biztosítási díjakat is fizetni kell, hiszen kár esetén másként nem kapja meg a kártérítést a társasház, illetve a tulajdonos. A biztosítók még nem nyilatkoztak a díjak késedelmes, vagy nem fizetése miatti szankciókról.

Fizetni kell továbbra is a vállalt megtakarításokat, például egy lakáskassza-szerződést, amire még jár az állami támogatás, ennek hiányában elesnek az állami támogatás résztől a társasházak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában