díjátadó

2020.02.27. 18:28

Újabb debreceni iskolákban nevelnek tudatos fogyasztókat

A gyakorlatban használható ismereteket igyekeznek átadni a tanulóknak.

Fotó: Kiss Annamarie

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet kapott a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola. Az ehhez kapcsolódó csütörtöki ünnepségen Gyurkóné Mezei Katalin igazgatónő beszédében kihangsúlyozta, az intézmény sajátossága, hogy a tanéveket egy-egy olyan kiemelt téma köré tervezik, amely összhangban van a pedagógiai elképzeléseikkel.

Sokféle témában

Az előző években olyan nagy témák kerültek terítékre, mint a környezetvédelem, a természettudományok, vagy a lelki egészség. Az idei tanévet pedig a fogyasztói tudatosságra való nevelés határozza meg. Céljuk a gyermekek gyakorlatban használható ismereteinek bővítése: a pénzügy, a környezetvédelem, vagy az internet és közösségi média használatának területén – mondta el beszédében az igazgató.

Az iskola a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatára jelentkezve nyerte el a címet. Előadásokkal, tájékoztatókkal, kreatív és innovatív foglalkozásokkal igyekeznek tudást átadni a tanulóknak. Ilyen például a takarékossági napközis délután, a piaci látogatás, vagy az Európai Mobilitási Héten való aktív részvétel.

A címet Keszthelyi Nikoletta, a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára adta át, aki a fogyasztói tudatosságra való nevelés fontosságáról beszélt. – Annak ellenére, hogy ez nem kötelező a köznevelésben, a jövő fogyasztói társadalmát jelentik az általános iskolások, így szükséges felhívni a figyelmüket a tudatos fogyasztásra. Azt láttuk, hogy ebben az általános iskolában ez megvalósul, a mindennapokban is használható tudást szereznek a gyermekek – emelte ki Keszthelyi Nikoletta.

Élhető környezet

Dr. Papp Csaba önkormányzati képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy Debrecen egy gondoskodó, zöld város, ahol gyermekkortól időskorig mindenki számára igyekeznek biztosítani az élhető, békés környezetet. Az oktatás fontossága mellett az egészség megőrzésére is nagy figyelmet fordít a város; ezt segítheti elő az önkormányzat által létrehozott Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet is.

Debrecenben az Ibolya utcai a hatodik olyan általános iskola, mely a pályázat 2016-os indulása óta elnyerte ezt a címet.

Csütörtökön egy másik intézmény is átvehette a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet: a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium ünnepségén szintén jelen volt Keszthelyi Nikoletta.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában