Készülnek a tavaszra

2020.02.15. 12:24

Téli álmot alszanak a fóliák

Ilyenkor is van munka a zöldségekkel, talajjal, kerttel.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyírségi településen évek óta működő savanyítónak egész évben munkát adnak a mezőgazdaságban dolgozó közfoglalkoztatottak által termelt zöldségek, gyümölcsök feldolgozása, értékesítése. Az év első hónapjaiban az értékesítés kerül inkább előtérbe, aztán kora tavasztól egész évben folyamatosan, szezonnak megfelelően dolgozzák fel a nyersanyagot. Nem volt ez másként tavaly sem. Üvegbe, fagyasztóba, hordóba kerültek a zöldségek, gyümölcsök, de készült dzsem, lekvár, paradicsomlé és lecsó is bőven. Nagy volt a lakossági kereslet mindenféle helyi készítésű termékre. Macsiné Lázár Erika elmondta, hogy a cékla és a savanyú káposzta volt az utolsó nagy munka. Céklából mintegy négy mázsát dolgoztak fel és raktak üvegbe, káposztából 6,5 mázsát dolgoztak fel. Erika úgy gondolja, biztosan nem tart ki a savanyított káposzta tavaszig, annyira nagy a kereslet, a lakossági értékesítésre szánt, valamilyen formában feldolgozott uborka pedig már mind elfogyott. Arra természetesen mindig figyelnek, hogy a közintézmények konyhájának igényét, ha csak lehetséges, egészen a tavaszi primőrig ki tudják elégíteni.

Készülnek a tavaszra

A burgonya után a káposzta és a cékla felszedésével fejeződött be a tavalyi évi betakarítás a nyíracsádi önkormányzati kertekben. A Start munkaprogram mezőgazdasági dolgozói számára ezzel azonban még nem ért véget a munka. Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezető elmondta, hogy a betakarítást követően rendbe kellett tenni a kerteket. – Eltávolítottuk a letermett málna- és szedervesszőket, a kötözés is az utolsó fontos feladatok egyike volt, majd következett a talajfertőtlenítés. Ugyanezt a munkát elvégeztük a fóliákban is. Eltávolítottuk a letermett növényi maradványokat, paradicsom-, paprika-, uborkaszárakat, majd fertőtlenítettük a talajt, utána rotációs kapával forgattuk át. Ezzel előkészítettük a tavaszi munkálatokra.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában