fotókkal

2020.02.10. 13:47

Tantermi nyitottsággal az erőszak visszaszorításáért

A szakképző intézményekben a leggyakoribb a tanárokat érő erőszakos cselekmények előfordulása.

Fotó: Matey István

Egyre többször jelenik meg a híradásokban az iskolai erőszak, a tanárokat érő erőszakos cselekmények elkerülése végett a tantermi nyitottság pilot programját vezeti be a Debreceni Szakképzési Cetrum.

– Nem jelent gyors megoldást, azonban hosszú távon tartós megoldásnak tűnik a jogszabályok változtatása. A mai jogszabályi keretek azt mondják ki, hogy a sértett tehet feljelentést. E tekintetben változtatni kell a jogszabályon abba az irányba, hogy ha munkakörülmények között történő atrocitás, az iskoláknak hivatalból kötelező feljelentést tennie – mondta el Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke hétfő délelőtt, a iskolai erőszak visszaszorításának témájában tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Matey István

A jogszabályok változtatása egy hosszú folyamat, így egy helyben, rövid idő alatt eszközölhető megoldást javasolt a képviselő: az angolszász iskolarendszerben teljesen általános és bevett gyakorlat az, hogy az osztálytermek ajtajai nem zártak, hanem üvegesek, tehát be lehet látni a folyosóról. – A magyar iskolarendszerben nem tudom, miért alakult ki az a gyakorlat, hogy ha egy tanár bemegy az osztályterembe, bezárja magára az ajtót, így nem tudjuk, csengetésig mi történik az osztályteremben – hangsúlyozta Pósán László.

Biztonsági kérdés

A Debreceni Szakképzési Centrum azonnal pozitívan reagált az ötletre, egy pilot projektként szeretnék megvalósítani a nyitott tanterem elképzelését.

– Látni kell, hogy a szakképzésben a szakmai munka és a minőség mellett a nyugalom kulcsfontosságú, ehhez nem kell más, mint a nyitottság. A nyitottság legfontosabb eszköze lehet, ha a tantermek ajtaja átlátható, belátható. Ez a pilot program egy lehetőséget is jelent számunkra, hiszen a szakképzési centrumban van asztalosképzés, ahol a tanulók gyakorlat keretén belül a meglévő ajtók átalakítását fel tudják vállalni – tudatta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellára.

A Debreceni Szakképzési Centrumban tanárokat érő erőszakos cselekmény nem jellemző, azonban fontos az odafigyelés, a megelőzés.

A jövő héten elkészülnek az első üveges ajtók, amelyeken keresztül az iskolaigazgató, valamint az ügyeletes tanár már be tud tekinteni az osztályterembe.

Fotó: Matey István

– Biztonsági kérdés, hogy a gyerek-tanár kapcsolata biztonságban legyen, de gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy ez egy minőségi kérdés is. Az iskolaigazgatóknak a minőségi garanciához egy plusz eszköz, hogy a folyosóról, az óra megzavarása nélkül be tudunk tekinteni az osztályterembe. Ez egy olyan kontrolltevékenység, amely biztos vagyok benne, hogy az iskola szakmai munkáját is erősíteni fogja – vallja a kancellár.

Pósán László zárásként kiemelte: a szakképző intézményekben a legnagyobb előfordulási aránya az ilyen típusú, nem kívánatos erőszakos eseteknek. Érdemes lenne minél inkább visszaszorítani és megelőzni ezeket. Debrecen esetében ez különösen fontos, hiszen nagyon gyors ipari fejlődés mutatható ki a városban, a cégeknek pedig komoly képzett munkaerőigénye van, ebből következően a tantermi biztonság túlmutat az iskolákon, gazdaságfejlesztéssel összefüggő aspektusa is van. Bízunk benne, máshol is követni fogják ezt a példát – fogalmazott a képviselő.

KD

Bizalom és nyitottság

Az ajtók a szakképzési centrumban készülnek majd az asztalostanulók bevonásával.

– Ajtónként 7-10 ezer forintos költséget jelenthet a meglévő ajtókat üveggel ellátni, mindemellett az asztalostanulók számára gyakorlati lehetőséget biztosítunk, hiszen ők gyártják le az ajtókat. Természetesen először egy, majd a további intézményeinkben is meg fogjuk valósítani ezt a projektet. Ez országosan is modellértékű lehet, hiszen valóban a bizalmat, a nyitottságot, az együtt dolgozás egy új lehetőségét nyitja meg számunkra – fogalmazott Tirpák Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában