fórumok megyeszerte

2020.02.20. 16:01

Párbeszéd a vállalkozókkal

A korábbinál több embert juttathatnak munkához, képzéshez.

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Hajdúnánás

Vállalkozói fórumokon vehetnek részt szerte a megyében az adott település, járás gazdaságának résztvevői szerte a megyében ezekben a napokban. Az információk célbajuttatásában, az igények és lehetőségek felmérésében fontos szerepet betöltő fórumokat a megyei önkormányzat, a települési önkormányzatok és a gazdaság helyi résztvevői szervezték meg.

– A most induló foglalkoztatásbővítési paktummal, a pályázati lehetőségekkel ismertetjük meg a fórum résztvevőit. Ez korábban a megyei önkormányzatnak volt a foglalkoztatási paktuma, abban 873 főnek állás és képzési támogatást tudtunk biztosítani. Most pedig négy térségi paktum keretében térségenként 453 ember bevonásával indulnak ezek a programok. Szeretnénk azt elérni, hogy a vállalkozások tudják, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak, ebben milyen segítséget tud adni a kormányhivatal. Egyúttal az aktuális egyéb pályázatokról is tájékoztatjuk a résztvevőket – válaszolta a Napló kérdésére Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Mindent a gazdaság sikeréért

Nánáson egy tízhektáros és egy közel százhektáros ipari parkot is létrehoz az önkormányzat.

– Szeretnénk fölhasználni a vállalkozói fórumot arra is, hogy növeljük a gazdaság résztvevőinek aktivitását. Mégpedig abban a tekintetben, hogy igénybe tudják majd venni a Debreceni Egyetem, hátterében a gazdasági aktuális információkban és technológiában megjelenő tudásbázisát. Ezzel kapcsolatban szeretnénk a jövőben kialakítani egyfajta együttműködést az egyetemmel, a kamarával, hogy képzéseket, tájékoztatókat tartsunk – mondta Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az ezekben a napokban szerte a megyében zajló vállalkozói fórumok céljáról.

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Hajdúnánás

Keresett támogatások

– Ehhez – folytatta a közgyűlési elnök – meg kell fogalmazni, hogy mire van igény. Csakhogy azt látjuk, hogy a vállalkozások egy részéhez nem jutnak el a mai, modern technológiák sem, miközben az egyetemen már ott van a következő évtizedek fejlesztéséhez szükséges műszaki tudomány. Ennek ismerete pedig feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a 2021-2027-es európai uniós ciklusra felkészüljünk. Ismerjük meg, hogy a vállalkozók milyen területen szeretnének fejleszteni, milyen fejlesztési irányok legyenek, mik azok, amelyeket ők szeretnének. A fórum nyilván egyfajta kapcsolatépítés is, ahol kialakítjuk azokat a kontaktusokat, amelyeket ezt követen tudunk majd a vállalkozásfejlesztési, megyei fejlesztési ügynökségen keresztül építeni.

Pajna Zoltán elmondta azt is, hogy nem új keletű ez a fajta kommunikációs kezdeményezése a megyei önkormányzatnak és a kamarának. Hangsúlyozta, az ilyen információ cserének folyamatosnak kell lenni, hiszen – például – ezeken tehetnek javaslatokat bizonyos képzésekre. Mint fogalmazott, sok uniós támogatás jött a megyébe, ami a vállalkozások működőképességét segíti az általános költségek, a rezsiköltségek csökkentése terén. Keresettek a foglalkoztatásbővítő támogatások. Jellemző, hogy amit ezen a téren meghirdet az állam, azt két hét alatt be kellett zárni, hiszen olyan sokan látnak benne lehetőséget. Jók ezek az akciók, mert előre hozza a fejlesztéseket, a foglalkoztatás bővítését, technológia fejlesztési lehetőséget. Ha vannak pályázatok, és ezeket tudják a vállalkozók, akkor fel tudnak készülni.

Közösen Debrecennel

A Hajdúnánáson megtartott vállalkozói fórum egyik legfontosabb célja a kedvező befektetői környezet biztosítása volt. Ehhez két iparterületet is kijelölt a város. A Debrecennel kötött agglomerációs együttműködés kapcsán a gazdaságfejlesztés meghatározó feladat lesz a következő években. Hajdúnánás önkormányzata a befektetők fogadására két iparterületet is létrehoz. Az egyikre, amely 10 hektár területű, kis és középvállalkozásokat várnak, míg a balmazújvárosi út mellett kijelölt közel 100 hektáros terület a nagyobb ipari fejlesztések fogadására lesz alkalmas. Ezáltal munkahelyteremtés is megvalósul; a térség munkáltatóit és munkavállalóit a munkaerőpiaci támogatások is segítik. Mindezek részleteit vállalkozói fórumon ismertették. Szólláth Tibor polgármester köszöntője után a programról Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke és Szabó Marianna, a Hajdú-Bihar Megyei Foglalkoztatási Paktumiroda munkatársa beszélt. Az érdeklődők prof. dr. Pintér Ákosnak, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettesének, valamint Póser Zoltánnak, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatójának előadását is meghallgathatták.

KZS, HZS, DM

Támogatásokról első kézből

Hajdúsámsonban is megtartották a vállalkozói fórumot. Az eseményt megnyitó Antal Szabolcs polgármester megtiszteltetésnek tartotta, hogy Hajdúsámsonban a helyi vállalkozók személyesen is információt kaptak a munkaerő piaci támogatásokról. Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője a rendezvényen részletesen bemutatta a kormányhivataltól igényelhető támogatási formákat. Ezek célja a térség foglalkoztatási színvonalának emelése, a foglalkoztatottak létszámának növelése. A rendezvényen ott volt Tasi Sándor, megyei közgyűlés alelnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában