sláger a levendula

2020.02.14. 16:10

Fogynak a közmunkások Nagyhegyesen is

A levendulamanufaktúrát mindenképpen tovább szeretné vinni az önkormányzat.

Fotó: Kovács Péter

A településen is jelentősen csökkent a közmunkában foglalkoztatottak száma az elmúlt években. Négy esztendeje még 30 feletti közfoglalkoztatott volt, tavaly 26, idén 21-en lesznek. A településre is jellemző, hogy sokan el tudtak helyezkedni a versenyszférában, továbbá – és ezt is Bajusz Istvánné polgármestertől tudjuk -, többen nyugdíjba mentek közülük. Ugyanakkor működtetni kell az elmúlt években kialakított közmunkaprojekteket.

A falu a levendulatermesztéséről, illetve -feldolgozásáról híres. Szerte a településen, összesen kétezer négyzetméter területen díszlik az illatos, lila virágú növény. A szedésében, feldolgozásában az idén is részt vesznek néhányan. Mint ahogy a ciroktermesztésben és a seprűkötésben is. A mezőgazdasági programban a település konyhájára termelnek és dolgoznak fel zöldségféléket. A közterületeket, parkokat, a közintézményeket is közmunkások tartják karban. Mások mellett feladatuk az idén a sportház felújítása, korszerűsítése. A hosszú távú foglalkoztatottak, összesen két személy, az önkormányzati intézményekben tevékenykedik.

 

Ha folytatódik a közmunkások számának csökkenése, akkor várhatóan a ciroktermesztés és a seprűkötő üzem megszűnik. A levendulatermesztést és -feldolgozást mindenképpen szeretné folytatni az önkormányzat. Közmunkára várhatóan mindig lesz igény, hiszen vannak emberek, akiknek csak ez a foglalkoztatási forma megfelelő.

Foglalkoztatás helyben

A nagyhegyesi vállalkozóknál, gazdasági egységeknél találnak leginkább munkát a településen élők. Az utóbbi időben azonban megfigyelhető az is, hogy mind többen járnak a megyeszékhelyre dolgozni. Ők leginkább azok a személyek, akik Debrecenből költöztek ki Nagyhegyesre, és a munkahelyüket megtartva, oda visszajárnak. A cívisváros gazdaságának fejlődésével párhuzamosan várhatóan erősödik majd az a tendencia, hogy vidéken – így Nagyhegyesen is – laknak, és onnan járnak be dolgozni a nagyvárosba.

KZS

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában