Kertbarátkör

2020.02.29. 13:28

Erősen összekovácsolta a kertszeretet a téglási közösséget

Bek Pál nevét felvenni 1978-ban egy civil szervezetnek egyáltalán nem volt természetes.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ám a téglási kertbarátkör a város értékeihez akart hűséges lenni, a tagok pedig saját lakóhelyük gyökereihez kívántak csatlakozni. Az egykori királyi biztos kertje híres volt különleges növényeiről, gyakran vendégeskedett a kastélyban Fazekas Mihály, egyes növényeket kifejezetten debreceni barátja kedvéért hozatott a kert gazdája. Később sok virág, botanikai különlegesség innen került Fazekas kertjébe, abba a kertbe, ami aztán a debreceni botanikus kert alapja lett.

Fotó: Bek Pál Kertbarátkör

Kertszeretetre nevelnek

Több mint negyvenéves múlttal a kertbarátok ma is hasonló értékek mentén tevékenykednek. Az önzetlenség, a barátság, a munka és a tanulás iránti alázat természetes része életüknek. Közel hetvenen vannak együtt közösségben minden hónapban legalább egyszer, hogy megbeszéljék a kertészkedés fontos és apróbb dolgait, megosszák a tapasztalataikat, vagy tanuljanak egymástól és szakemberektől. A Debreceni Egyetem tanárai, professzorai előadásaikkal, beszélgetéseikkel segítenek, vagy gyakorlatban mutatnak meg újabb eredményeket, szakmai fogásokat, eszközöket. A kertbarátok egymásra is legalább ennyire figyelnek, a betegekre, az idősebbekre, az ünnepeltekre, a próbatétellel küzdőkre, és a fiatalokra, sőt az egészen kicsikre is. Az óvodában zöldség- és gyümölcsbemutatókat szerveznek, valamint történeteket mesélnek arról, hogy miért jó nekik, ha szeretik ezeket az ételeket. Az iskolában pedig a régi földművelő eszközöket, azok használatát mutatják be, remélve, hogy a tárgyak és a történetek, amelyek először igazi talányok a gyerekek számára, egyszer életük része lesz, és tovább viszik, majd ők maguk is továbbadják a kert és a földművélés szeretetét.

A jókedélyű, szorgalmas emberek nemcsak kertjeiket ápolják, hanem emberi kapcsolataikat is. Nyitottak környezetükre, és közösségként képviselnek alapvető morális értékeket. Közösen kirándulnak, a város életében aktívan részt vesznek. Büszkék a hagyományaikra, a gyökereikre, és szüntelenül ápolják, átörökítik azokat. Az összejövetelek lényege a közösség, a barátság, amihez az alapot a kert szeretete adja. Minden növény ápolása közül hagyományosan a szőlő és borkultúra fejlesztésére és népszerűsítésére a legbüszkébbek a kör tagjai. Saját termesztésű szőlőből készült boraikat rendszeresen összemérik, így a közelmúltban a legjobbnak bizonyult téglási bor termelőjét ismerték el. Két tag önzetlen felajánlása nyomán disznótoros ünnepséggel és pogácsasütő versennyel tették teljessé az eseményt. A hétköznapok és az ünnepek közössége olyan erős csapattá kovácsolta őket, ahol jó lenni, és ahová érték tartozni.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában