féléves misszió

2020.02.11. 13:32

Elbúcsúztak a Koszovóba tartó katonáktól

Jelentem, a kontingens honi területen a készenlétet elérte, az átcsoportosításra felkészült.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Így fogalmazott jelentésében Petruska István őrnagy, az MH KFOR kontingens 22. váltásának parancsnoka kedd délelőtt, a Kossuth téren, a kontingens kibocsátó ünnepségén. A hamarosan Koszovóba induló, közel négyszáz fős kontingens gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják.

– Önök mögött rendkívül sok munka áll, végrehajtották a tavalyi év képzési feladatait, közel négy hónap alatt felkészültek arra, hogy hamarosan átcsoportosításra kerüljenek Koszovóba – szólt a Nagytemplom előtti téren felsorakozó több száz katonához Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Így folytatta: önök számára azt a feladatot határozom meg, hogy magyar katonához méltóan, az 5. Bocskai Lövészdandár katonájához méltón hajtsák végre fegyelmezetten a feladatokat. Bizonyítsák be, hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon – fogalmazott a dandártábornok.

A parancsnok kiemelte, nem búcsúznak, csak elköszönnek a hat hónapig tartó misszió részvevőitől, az itthon maradt családtagokat pedig biztosította arról, hogy a dandár, a város, a megye a segítségükre lesz, míg szeretteik a magyar földtől 600 kilométerre teljesítenek szolgálatot.

Fotó: Molnár Péter

Debrecenből húsz évvel ezelőtt indult Koszovóba az első kontingens, sok katonának nem ez az első koszovói missziója. Galambos Péter századparancsnok harmadik alkalommal megy a Balkánra.

– Századparancsnok leszek idén, tavaly is az voltam, ehhez a beosztáshoz megvan a tapasztalatom. Odakint egy hét szolgálatellátás és egy hét kiképzés vár ránk, a feladatokat cseréljük a másik századdal. A szolgálatellátás járőrözési, táborőrzési feladatokat jelent általában, a kiképzésben pedig az ott lévő más egyéb nemzetekkel közös tréningeket végzünk – beszélt a feladataikról a Naplónak Galambos Péter.

„Lelkileg szerencsére már nem nagyon kell készülni a misszióra, tudom mi lesz odakint. A családdal töltöttem több időt most, nekik rosszabb ilyenkor”

– fogalmazott az századparancsnok.

Ez a hivatással jár

A kontingenssel tart Sárkány Beáta kommunikációs tiszt is, aki három év után tér vissza Koszovóba. Összetett feladatai közé tartozik többek között a nemzetközi tudósítások biztosítása, a KFOR sajtóirodájának is dolgozik, valamint protokolláris feladatokat lát el. A kommunikációs tisztet a hat hónapos misszió alatt 13 éves fia, és 9 éves lánya várja majd itthon.

Fotó: Molnár Péter

– Mindig tudjuk előre, mikor megyünk misszióba, otthon is beszélünk róla a gyerekekkel már egy évvel előtte. A folyamat hosszúsága segíti a felkészülést. Már katona voltam, amikor a gyerekeim megszülettek, ők ezt látták, el is fogadják, hogy ez a hivatásommal jár. Én már mind a két oldalt átéltem, nehezebb az itthon maradóknak, hiszen míg nekünk kint komoly feladatunk van, és csak azzal foglalkozunk, addig az itthoniakra marad minden más: ügyintézés, szülői értekezlet – fogalmazott Sárkány Beáta, így folytatta: a missziókban a nők aránya, nagyjából megegyezik a honvédségben lévő nőkével. A lövész századnál is van hölgy katona, aki ugyanúgy magára ölti a védőfelszerelést, amikor tömegkezelési feladat van, ugyanúgy fogja a pajzsot, mint a fiúk. Nyilván fizikailag nőként nagyobb kihívás, de helytállnak a lányok – mondta el a kommunikációs tiszt.

Kiss Dóra

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában