Új lámpákkal a biztonságért

2020.02.20. 07:34

Átalakítják a keleti városrész balesetveszélyes csomópontját

Jelzőlámpás csomópont lesz a Szabó Kálmán, Galamb, Gizella és Vécsey utcák kereszteződésében.

Fotó: Matey István

Megkezdődött a keleti városrész egyik problémás kereszteződésének, a Szabó Kálmán, Galamb, Gizella és Vécsey utcai csomópontnak az átalakítása. Ezt az indokolja, hogy az elmúlt években több kisebb-nagyobb baleset következett be ott. A problémát elsősorban az okozza, hogy bár egyértelműek az ottani KRESZ-jelzések, sokan mégsem tartják be azokat. Főleg a belváros felől odavezető Szabó Kálmán utcán érkezők hajlamosak semmibe venni a „STOP!” táblát, az aszfalton látható STOP-feliratot, valamint a – szintén a burkolatra felfestett – nagy sárga csíkokat, melyek veszélyre figyelmeztetnek.

Nehéz kilátni a takarásból

Ráadásul a négy utca meglehetősen furcsa ívben találkozik egymással. A Galamb utca felől például egy hosszú, elnyújtott kanyar vezet oda, mely miatt a jobbról, az alárendelt Szabó Kálmán utca felől érkezőket szinte csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni.

A Szabó Kálmán utcai autósok pedig a Galamb utca és a Szabó Kálmán utcai sarokra épített autószerelő műhely és autómosó épületétől nem látják rendesen a nekik balról, a Galamb utcai kanyarban érkezőket.

Elsőbbség a Szabó Kálmánnak

A polgármesteri hivatal korábban azt közölte, hogy az építési munkálatok eredményeként a Szabó Kálmán utca irányából egyenes-balra és egy külön jobbra kanyarodó sáv létesül. A Vécsey, Galamb és Gizella utcák irányából külön egyenes-balra és jobbra sávokat alakítanak ki. A járműveket radarokkal fogják érzékelni, és ezen adatok alapján igyekeznek a tényleges forgalomhoz a legjobban illeszkedő jelzőlámpaprogramokat kialakítani.

A csomópont átépítése után a jelenlegi elsőbbségi viszonyok megváltoznak, a Szabó Kálmán utca – Gizella utcai iránynak lesz elsőbbsége a Vécsey–Galamb utcákkal szemben, mivel a forgalomszámlálási adatok szerint ott több autó közlekedik.

A beruházásról azt is megtudtuk, hogy a kereszteződésnél korábban kivágott 28 fa pótlására 29 új fát ültetnek a területen, emellett több mint 5600 négyzetméteren füvesíteni is fognak. Korszerűsítik a meglévő útburkolatot, és ahol szükséges, friss aszfaltréteget terítenek le.

Augusztus elejére fejeznék be

Szerepel a tervek között ugyanakkor új járda és kapubejáró építése, másik buszmegállóhely építése, valamint csapadékvíz-elvezető csatorna kialakítása is.

A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. végzi, és a szerződés szerint augusztus 4-re fejezi be a munkálatokat. A beruházás értéke bruttó 394 millió forint, az összeget az Európai Unió fedezi.

Az építési munkák ideje alatt szakaszosan forgalomkorlátozásra számíthatnak az arra közlekedők.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában