mit jelent áldozatnak lenni

2020.02.20. 18:08

A remény: segítség és oktatás

Az elmúlt időszak másról sem szólt, csak hogy hány nőt és gyermeket bántalmazott hozzájuk közel álló férfi.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Nem egyszerű megfogalmazni, mit jelent ma Magyarországon áldozatnak lenni. Biztosan más ágazatoknak is rendkívül rossz a helyzete, de a nemi alapú erőszak áldozatainak fokozottan – mondta el dr. Spronz Júlia ügyvéd, a PATENT Egyesület alapítója nemrégiben a Méliusz Központi Könyvtár Szivárvány termében. Ő és dr. Kovács Edina tréner, drámapedagógus körbejárták a jelenlegi hazai helyzetet és a további lehetséges lépéseket a Freedom Club Debrecen szervezte beszélgetésen. A szakemberek úgy vélik, az áldozatok nehéz helyzetét fokozza, hogy a nők általában szégyellik azt, ami velük történik. Dr. Spronz Júlia elmondta, egy fronton lát fejlődést: ez pedig az áldozatok tudatossága. – Egyértelműen érzékelhető a jogsegélyen, hogy tíz évvel ezelőtt ezerszer bocsánatot kért az, aki nem fizikai bántalmazás miatt telefonált. Most már tízből kilencszer olyan nővel beszélünk, aki a verbális erőszaknak, a hétköznapi hímsovinizmus megnyilvánulásainak vagy a pénzügyi elnyomásnak lett áldozata. Sokkal érzékenyebbek az emberek arra, hogy mi az, ami bántalmazásként definiálható – fejtette ki Spronz Júlia.

Korai megelőzés

Kovács Edina (balról) és Spronz Júlia a pódiumbeszélgetésen
Fotó: Molnár Péter

A gyermekek négyéves koruk körül kezdik felismerni a nemi különbségeket. Kovács Edina úgy véli: sok óvónő nem tudja megfelelően kezelni ezt a helyzetet. Ennek javulását az egyetemi évek alatti gyakorlatokkal tudnák elsajátítani a pályakezdők az elmélet mellett. – Szívügyem a szexuális felvilágosítás. Nálunk az iskolában rendszeresen a szülői kör szokott rendelni ilyen képzést, előadást. Számos alkalommal felmerült, hogy mikor kell elkezdni. A mai magyar fiúgyerekek a hivatalos statisztika alapján 9-11 éves korukban néznek először pornót. A szülők aggónak a gyerekek szüzességéért, miközben ők a nagy számok törvénye alapján már rég túl vannak az első pornóélményeiken – tette hozzá az ügyvédnő.

De hogyan segíthetünk jól bajba jutott embertársunkon? – Egy központi elemre hívnám fel a figyelmet: a bántalmazás nem a verésről szól, hanem arról, hogy az egyik ember kontrollt gyakorol a másik felett, hierarchiát alakít ki. Ha jön egy segítő, aki szintén megmondja, hogy mit kellene csinálni, akkor pont ugyanazt fogja reprodukálni, mint a bántalmazó. Jól segíteni információátadással tudunk: szórólap, telefonszám, egy honlap, névjegykártya a kézbe. Ezek arra adnak lehetőséget, hogy valaki saját maga hozzon döntést a saját életéről – mondta végül Júlia.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában