Tu Bisvat

2020.02.16. 18:11

A fák újéve

A debreceni zsinagóga is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal országos programhoz.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ahhoz, hogy valahol igazán otthon érezzük magunkat, közösségek kellenek. Debrecen attól lesz erős és élő, ha együtt építjük – mondta köszöntőjében Puskás István alpolgármester a Pásti utcai zsinagógában vasárnap, ahol Nagyváradtól Debrecenen át Nyíregyházáig gyűltek össze a zsidó közösség tagjai, hogy együtt töltsék a fák ünnepét, vagyis a Tu Bisvátot. Közös délutánjukat stílszerű faültetéssel kezdték – így idén már egy meggyfa is gazdagítja a zsinagóga kertjét –, mely a barátságot, az együvé tartozást szimbolizálja. Horovitz Tamás, a debreceni Zsidó Hitközség elnök a faültetést követően elmondta, az a különleges csoda jött létre vasárnap, hogy ugyanannyit mutatnak a hőmérők a cívisvárosban, mint az izraeli Tel Avivban és Jeruzsálemben.

Télutó, tavaszelő

Izraelben ebben az időben van vége a télnek, és éled újjá a természet. Ekkor kezdenek rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák, kivirul az egész ország. Ilyenkor szokás különböző gyümölcsöket enni, általában azokat, melyeket a Tóra említ. Tu Bisvátkor pedig kétféle áldást kell mondani: a fákon lévő gyümölcsnek és a földön termőnek is, ilyen például a gabona. Ehhez hűen a zsinagógában egy asztalt telis-tele pakoltak finomságokkal. Shmuel Faigen rabbi köszöntőjében elmondta, a debreceni Tu Bisvat-nak az a különlegessége, hogy itt hét napon át – vasárnaptól vasárnapig – tartják az ünnepet, melyre az egész világon nincs példa. Továbbá kifejtette, hogy az ember olyan, mint a fa: egy magból növekszik, mely később gyümölcsöt ad. A magban ugyan minden benne van – a gyökér, a törzs és a gyümölcs is – termésre van szüksége, a fának pedig karóra a növekedéshez. A Tóra szerint a törzs és a gyökér a hit szimbóluma az erősség miatt, azonban fát nem csak gyökér vagy törzs miatt ültetünk: eem elég egy olyan ember, aki csak hisz, de nincs gyümölcse, ilyenkor szükséges a hagyomány tanítása. A legfontosabb pedig, hogy a jövő gyermekeinek is tovább tudják adni a hitet és a jóságot – zárta tanító szavait a rabbi. A napot pedig a közösségtől már jól megszokott vidám hangulatú játékokkal folytatták, gyümölcskóstolóra is volt lehetőség ősi módon, és a Hakeshet Klezmer Band fellépése sem maradt el. A galérián pedig a Kállai 95 – a Kállai Ferencre emlékező fotó és emléktárgy – kiállítás volt megtekinthető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában