megújul az intézmény

2020.01.22. 16:00

Végre korszerűsítik a debreceni Bocskai-iskolát

Bruttó 480,8 millió forint pályázati támogatásban részesült a Debreceni Bocskai István Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése érdekében a debreceni önkormányzat.

Fotó: Matey István

A Napló érdeklődésére a debreceni polgármesteri hivatal arról is tájékoztatott, hogy a beruházás részeként az intézmény külső határoló szerkezeteit hőszigetelik, kicserélik a nyílászárókat. Megújulnak az épület fosszilis energiahordozó alapú fűtési és használati melegvízrendszerei, valamint a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeznek el.

Fotó: Matey István

Mindezek mellett kiépítenek egy hőszivattyús rendszert, továbbá a központi szellőző- és légkondicionáló rendszereket is korszerűsítik. A projekt részeként a már meglévő, kül- és beltéri világítási rendszereket is megújítják majd.

A korszerűsítések következtében csökken az iskola üzemeltetéséhez felhasznált energia mennyisége, így a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátását is mérsékelni tudják. A kivitelezés 2020 januárjának közepén kezdődött, és szerződés szerint a kivitelezőnek 8 hónapja van a felújítási munkák elvégzésére.

Fotó: Matey István

Fél évszázados történet

A Dobozi-lakótelep általános iskoláját 51 esztendeje, 1969. január 11-én, szombaton adták át a Munkácsy utca 4. szám alatt. A Hajdú-bihari Napló másnapi cikke szerint az ünnepséget Bazsa Ernő igazgatóhelyettes nyitotta meg.

A konyhával és tornateremmel is felszerelt létesítmény megvalósítása 19 millió forintba került, de szülők, nevelők, tanulók és különböző intézmények csaknem kétezer órányi társadalmi munkát is végeztek. A típusterv alapján épült, 16 tantermes létesítményben a Pacsirta utcai iskola tanulói és nevelői találtak új otthonra.

Eleinte két műszakban zajlott az oktatás, tehát az iskola egyik fele délelőtt volt napközis, a tanórákon pedig délután vettek részt. Sőt a Munkácsy utcai épület átadása után még a Pacsirta és mai Ótemető utcai egységekben is működtek napközik.

A testnevelésre szakosított tantervű osztályok az 1969–70. tanévtől működnek, s a városban a Bocskai adta a tornasport bázisát. Az iskola épületéhez csatlakozó tanuszoda építése az 1978–79. tanévben kezdődött, a HÁÉV kivitelezésében.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában