tizennyolc sofőr hiányzik

2020.01.22. 12:50

Újabb béremelés a DKV-nál

A társaságnál a járművezetői munkakörben jelenleg 7 százalékos létszámhiány van.

Fotó: Kiss Annamarie

Az utóbbi években a járművezetői szektorban jelentős béremelkedés történt, mellyel a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. is próbált lépést tartani. Mint azt Magyarné Csohány Andrea kommunikációs és marketing előadó kérdésünkre elmondta, az elmúlt három évben mintegy 34 százalékos béremelést hajtottak végre a járművezetői munkakörben dolgozó állományt illetően. Mindezek ellenére kissé még elmarad a bérszint az állami- és magánszektorban lévő bérekhez képest.

„Az idei évben, annak érdekében, hogy a járművezetői létszámcsökkenést tovább tudjuk minimalizálni és új kollégák felvételét biztosítani tudjuk 2020-ban 10 százalék körüli béremelést tervezünk a járművezetői munkakörben dolgozók részére”

– közölte Magyarné Csohány Andrea.

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt-nél járművezetői munkakörben jelenleg 7 százalékos létszámhiány van.

„Ahhoz, hogy a jelenlegi közösségi közlekedési hálózaton zökkenőmentesen tudjuk végezni a szolgáltatást, 400 járművezetőre lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi létszámunk tizennyolc fővel kevesebb, mindemellett tíz fő tartóstáppénzen van, akik nem tudnak dolgozni”

– fogalmazott a kommunikációs és marketing előadó.

Több buszra van szükség

A társagás 60 autóbusz-, 5 trolibusz- és 2 villamosvonalon látja el a debreceni közösségi közlekedést, összesen 182 járművel. Magyarné Csohány Andreától megtudtuk, a villamos- és trolibusz-vonalakon elegendő a jármű darabszám, az autóbusz-közlekedésnél azonban bővítést igényel az állomány. – Debrecen dinamikus fejlődése, a város nyugati, déli részén az ipari parkok folyamatos növekedése miatt a városban egyre nagyobb területén jelentkeznek utazási igények. Ehhez folyamatosan próbálunk igazodni, bővítjük a közlekedési hálózatot, azonban a járműparkunk ezt behatárolja. 2018-ban egy, míg 2019-ben öt új, debreceni gyártású autóbuszt állítottunk forgalomba a meglévő 123 mellé, így valamelyest javítani tudtuk az autóbuszos szolgáltatásunkat. Ennek ellenére új járművek forgalomba állítása elengedhetetlen – hangsúlyozta.

Cél a géppark bővítése

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nél folyamatosan vizsgálják a város területén jelentkező utazási igényeket, például utasszámlálással, illetve az ipari parkokban működő nagyvállalatok is folyamatosan jelzik a közösségi közlekedésre vonatkozó igényeket. – Nem titok, hogy a szolgáltatásunkat behatárolja a rendelkezésünkre álló eszközállomány. Ha valahol plusz járatot indítunk, ami csak újabb autóbusz bevonásával oldható meg, akkor ezt egy kevésbé forgalmas vonal „járműelvonásával” tudjuk végrehajtani. Bízunk abban, hogy a közeljövőben újabb járművek forgalomba állításával növelni tudjuk a közösségi közlekedési, különös tekintettel az autóbuszos szolgáltatásunkat. Ezzel is kiküszöbölve a jelenleg tapasztalható esetleges járatkimaradásokat, valamint meg tudjuk emelni a járatszámot az olyan vonalakon is, ahol jelenleg ritkábban közlekednek autóbuszok – fűzte hozzá Magyarné Csohány Andrea.

PTZ

A flotta

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. 60 autóbusz-, 5 trolibusz- és 2 villamosvonalon látja el a debreceni közösségi közlekedést, összesen 182 járművel. A járművek típusai:

  • autóbusz: 83 darab Volvo szóló, 40 darab Volvo csuklós, 1 darab Mercedes Reform, 5 darab Mercedes Conecto
  • trolibusz: 21 darab Ganz, 1 darab MAZ, 2 darab Ikarus
  • villamos: 11 darab KCSV, 18 darab CAF Urbos 3
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában