szakmai erősítés

2020.01.09. 19:02

Önálló városüzemeltetési osztály lesz Hajdúböszörményben

Jelentősen kevesebb a közmunkás, ezért 2020-tól újra kell gondolni a város működtetését.

Fotó: Kovács Péter

Kiss Attila Hajdúböszörmény polgármestere beszélt erről, amikor az ez évi legfontosabb feladatokról kérdeztük.

– Az elmúlt 10 évben a városüzemeltetés a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező tevékenységei közül sokat, például járdafelújításokat, zöldfelület- és útkarbantartásokat a közfoglalkoztatásban lévők bevonásával oldottuk meg. A közfoglalkoztatottak létszáma 2011-2013-ban 1200-1500 fő volt, ez mostanra 300-ra csökkent. Ez egyfelől öröm is, hiszen kevés a munkanélküli, másfelől pedig újabb feladatot ad, hiszen a városüzemeltetési munkák ellátását újra kell szerveznünk, mégpedig részben a piacról, tehát a vállalkozói szférából kell megoldanunk. Ez várhatóan mintegy 100 millió forinttal többe fog kerülni 2020-tól kezdve – mondta Kiss Attila, aki azzal folytatta, hogy a változás nem csak többletköltséget jelent. – Át kell szerveznünk az eddig a közmunkásokkal végeztetett tevékenységi kört, illetve az eddigitől eltérő metódussal kell megrendelnünk a munkát. Lesz, ahol közbeszerzést, máshol beszerzést kell kiírnunk, és ezeknek ki kell dolgoznunk az eljárásrendjét.

Változtak a jogszabályok is

Nem csak arra kell azonban a pénz, hogy ettől az évtől már szakemberek végeznek el bizonyos munkákat, hanem az eszközöket is be kell szerezni. A polgármester a jelenről elmondta, hogy ezekben a napokban vizsgálják meg, mely feladatot érdemes kiszervezni, illetve a szakmai felkészültség és a termelési eszközök révén melyek elvégzésére alkalmas részben vagy egészben a város. Az aszfaltozás például közbeszerzés alá tartozik már, míg a járdaépítés, javítás vagy a gallyazás költsége nem éri el azt a finanszírozási szintet. Mindegyikre egy új szabályzatot kell elkészíteni.

– Mondhatnánk, hogy elég lenne a közmunkásokat megelőző időszak metódusát elővenni, leporolni. De nem lehet oda visszalépni, mert azóta sok jogszabály megváltozott, illetve sokat gyarapodott a város vagyona, ami újabb munkák elvégzését feltételezi. Például két évtizede még nem volt kerékpárutunk, most van mintegy 20 kilométernyi. Ezt karban és tisztán kell tartani. Egyszerűbb, ha új protokollt dolgozunk ki. A városüzemeltetésre nemcsak többlet anyagi forrást különítünk el, hanem sokkal nagyobb figyelmet, szakmaiságot fordítunk. Külön osztályt akarunk létrehozni a városüzemeltetésre, olyan sokrétű a feladat. Ráadásul a polgármesteri hivatalba évente érkező 50-60 ezer lakossági panasz 70 százaléka városüzemeltetéssel kapcsolatos. Önálló osztályt akarunk létrehozni, létszámban nem leszünk sokkal többen, inkább szalmailag erősítjük meg magunkat.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában