vízszentelés

2020.01.08. 08:32

Hinni kell a víz erejében!

Origen Sabau távollétében Vasile Nichita tartotta a vízszentelést Körösszegapátiban.

Fotó: Vmirjáncki József

A településen élő román nemzetiségiek a többi kereszténnyel együtt január hatodikán fejezték be a karácsonyi ünnepkört. Ilyenkor üvegekkel, flakkonokkal mennek a templomba.

Fotó: Vmirjáncki József

A településen dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő távollétében a határ túloldaláról, Piskoltról érkezett Vasile Nichita tisztelendő, aki a megjelent híveknek elmondta, hogy a vízkereszt a legősibb keresztény ünnep. Szinte mindenhol megtartják, esetleg az időpontja változik. Az emberek a megtisztulás ünnepének is tartják. A megszentelt víz védi az embereket, a megtisztulás ősi jelképe. Azt is hangsúlyozta, hogy a szentelt víz nem varázsszer, alázattal és hittel használják az emberek. Isten kegyelmével erősítheti őket a hétköznapok küzdelmeiben. A megszentelt vízből bármikor vihetnek, egész évben rendelkezésükre áll. Igaz, ebben az időszakban visznek a legtöbbet belőle otthonukba.

A tartályban lévő vízzel Vasile Nichita tisztelendő megszentelte előbb a templomot, majd a misén tartózkodó híveket. Miután befejeződött a mise, a hívek szinte mindegyike megtöltötte edényét, vagy edényeit. Vannak olyanok, akik máskor nem, de vízkeresztkor megjelennek az ünnepi szertartáson, és viszik a szentelt vizet. Többen elmondták és állították, hogy ha nem hisznek a szentelt víz jótevő hatásában, akkor hiába viszik, nem használ. Mert a szentelt víz erejében hinni kell!

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában