nagyszabású felújítás után

2020.01.18. 19:51

Hálaadó istentisztelet szombat délután az Árpád téri templomban

Az Árpád téri református templom mintegy 77 millió forintból újult meg.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Tündöklő templombelső

Hálaadó istentiszteletet tartottak szombat délután az Árpád téri református templom belső megújulásáért. 2019-ben négy, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál elnyert pályázat segítségével, mintegy 77 millió forintból esett át nagyszabású felújításon az épület.

– Új burkolatot kapott az orgonakarzat, mosdóhelyiségeket alakítottunk ki, a templom majdnem teljes elektromos hálózatát korszerűsítettük, a falakat kifesttettük, a régi beázások nyomait kijavítottuk. A festés során a boltozaton találtunk egy díszítő festést, azt feltárattuk, majd az eredeti állapotnak megfelelően helyreállíttattuk – beszélt a munkálatok részleteiről a Napló kérésére Szilágyi János, a gyülekezet gondnoka, akitől meg tudtuk továbbá, hogy részlegesen a fűtés is megújult, valamint infokommunikációs hálózatot építettek ki az épületben.

– 2014. óta folyamatosan újítjuk fel a templomot: 2014-ben az orgona alatti karzatrészt választottuk le üvegfallal, 2015-ben a toronyrész újult meg, 2017-ben pedig a templom többi része kívülről. Nagyon rossz állapotban volt a templom, a héjazat hibái miatt hatalmas beázások voltak, amelyek a belső falakon, pilléreken is megjelent, a vakolat pedig már omlott le. Most 2019-ben részlegesen újult meg a templom, a fűtésünket nem sikerült teljes mértékben korszerűsíteni, valamint többek között a padlózat cseréje is hátra van még – tudatta Szilágyi János. Hozzátette: Ezekre a felújításokra a templomnak és a gyülekezetnek is nagy szüksége volt.

Az Árpád téri református templom belső megújulásért tartott hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Az Árpád téri református templom belső megújulásért tartott hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A Jelenések könyve második részének a 10. versét olvasta fel: „Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját.”

– Itt vagyunk ezen az örömünnepen, amikor ha felnézünk, azt látjuk, hogy olyan ez a kupola, mintha virágkoszorú lenne, s megkoronázza a templom belsejét. Az épület megkapta a koronáját. A régi, kopottas, nagy belsőfelületek arculatot kaptak, elkezdtek élni. Az Árpád téri templomot immár nem csak a külső szépségek jelenítik meg, hanem a belseje is különlegessé teszi. A különleges templombelsőhöz következzen a gyülekezetben egy belső megújulás – szólt a padsorokban ülőkhöz Fekete Károly, majd így folytatta:

– Krisztusunk legelső elvárása az, hogy legyen követelmény. Legyen a gyülekezet követelményt támasztó hely, hiszen anélkül lehetne átjáróház, csődület, vagy unalmasan egyhangú, haszontalan dolog. Ennek a templomnak az a célja, hogy legyen a követelmények háza, a gyülekezet pedig legyen követelményeket támasztó közösség. Aki ide belép, az érezzen valamit abból, hogy itt nem olyan a levegő, mint kint. Van légköre, kisugárzása, van valami többlet, ami ezt a helyet nem egy egyszerű házzá teszi – hangsúlyozta prédikációjában a püspök.

A kormány több fordulóban, 2014 és 2019 között az Árpád téri református templom felújítására több mint 100 millió forintnyi támogatást nyújtott.

– Bár jogilag az állam és egyház szétválasztása megtörtént, mégiscsak van egy olyan megtartó erő az egyházakban, amely mellett vakok lennénk, ha elmennénk. A kormány elsősorban anyagiakban tudja támogatni egyházainkat, a lelki munka elvégzésének felelőssége a gyülekezeti tagokra hárul – fogalmazott dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Vad Zsigmond esperes különleges, örvendetes és egyedinek nevezte a szombati napot, mely nemcsak az Árpád téri gyülekezet életében fontos, hanem az egész egyházmegye és Debrecen reformátusságának életében is.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában