debreceni egyetem

2020.01.09. 20:57

A decemberben elhunyt Varga Imrére emlékeztek

A rendezvényen beszédet mondott Várnagy Katalin, a Kémiai Intézet igazgatója. 

Fotó: Kiss Annamarie

A decemberben elhunyt Varga Imre szobrászművész tiszteletére – siófoki temetésével azonos időpontban – koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara és a Kémiai Intézet szerdán a művész Hatvani Istvánról készített szobránál.

– Varga Imre szobrászművész 2019. december 9-én hunyt el, 97 évesen. A mai nap helyezik örök nyugalomra Siófokon, mi ugyanekkor tisztelgünk a Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze előtt – mondta Várnagy Katalin, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének igazgatója szerdán a koszorúzással egybekötött megemlékezésen.

Fotó: Kiss Annamarie

Termékeny alkotó

A művész több száz alkotásával nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban találkozhatunk. Ezek közül a cívisvárosban hat található, négy pedig a Debreceni Egyetemhez kapcsolódik: az Egyetem tér parkjában a szökőkút melletti Heverő női akt, a Klinika előtti Professzorok szoborcsoport, Veres Péter mellszobra a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kollégiumánál s a megemlékezés helyszínéül szolgáló Professzor című, mely Hatvani Istvánt ábrázolja.

A Kémiai Intézet karöltve a Természettudományi és Technológiai Karral azért ez utóbbit választotta, mert Hatvani a 18. század legendás polihisztora volt, 1749-ben pedig elfoglalta a Debreceni Kollégium filozófiai és matematikai tanszékét. Továbbá hazánkban ő tanított először kémiát. Varga Imrét is megihlette alakja, így az 1969-ben átadott kémiai épület előtt pillanthatjuk meg egyik legjelentősebb művét, a professzorról készített, életnagyságúnál nagyobb bronzszobrát, melynek sokrétűsége a jellem bonyolultsága mellett a felvilágosodás korát is jelzi.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában