jegyzet

2019.12.01. 12:33

Tabuk nélkül

Gyerekneveléssel kapcsolatban nem szoktam jövőbeli kijelentéseket tenni, mert nem tudhatom, hogy éppen abban az életszakaszban miként fogok reagálni az adott helyzetekre.

Pálfi-Tóth Zoé

Abban azonban biztos vagyok – hiszen jelenleg is így teszek –, hogy minden kérdésére nyitott leszek és válaszolok. Mert vallom, hogy nem lehetnek tabutémák gyerek és szülő között! Egyszerűen nem megengedett. Még akkor sem, ha kényelmetlen, tenyérizzasztós kérdések kereszttüzébe kerülünk. Hisz ki másban bízhatna leginkább a gyermek, ha nem a szüleiben? Kivel legyen őszinte az ember, ha nem a saját vérével? Mindegy, hogy a születésről, haláról vagy épp az együttlétről van szó. A gyermek ugyanis kíváncsi a világ dolgaira.

Ha azonban nem mer a szülőtől kérdezni, vagy a felnőtt elbagatellizálja a számára kellemetlen kérdést, akkor a gyerek tovább kutat és más forrásból szerzi meg az információt. Ha a szexről van szó, például kézenfekvő a pornó, ami a 12-13 évesen gyerekeknél hatalmas károkat okozhat. Honnan tudhatná, hogy az amit lát, torz és a valóságtól teljesen elrugaszkodott? Ha azt szeretnénk, hogy lányaink magabiztos, nem könnyen kapható felnőtté, fiaink pedig a nők tisztelőjévé váljanak, beszéljünk. Mindenről…

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában