Téli körkép hajdú-biharban

2019.12.02. 10:30

Rajtra kész a hótoló, bekészítették a sót is az utak takarításához

Megyeszerte havazott hétfőn; körképünkből kiderül, a települések ebben az évben is felkészültek a télre.

Fotó: Miska Andrea, archív

Nyíracsádon már november folyamán elkezdték a felkészülést a téli hónapokra. Dr. Nagy János polgármester szerint a kiszámíthatatlan időjárás még inkább szükségessé teszi a korai előkészületeket. – A sokéves, jól bevált gyakorlat szerint a forgalmasabb csomópontok közelébe kerültek a gyors és hatékony síktalanításra használható homokhalmok, az önkormányzat tulajdonában lévő gépjárművet átvizsgálták, a hótolólapot is előkészítették, hogy bármikor munkába állítható legyen. Váratlan, és az átlagtól nagy mértékben eltérő időjárási helyzetekre válságtervvel is rendelkezik a település. A főtéri, valamint a közintézmények előtti járdák síktalanítása idén is a közfoglalkoztatottak feladata lesz – tudtuk meg a polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat egy tolólappal rendelkezik, így nagy havazás esetén nem tud mindenhova időben odaérni. A lakosság minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében ebben az évben az önkormányzati utak téli hóeltakarítási munkálataiba helyi vállalkozók bevonását is tervezik. Ebben az egyeztetések még zajlanak.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Legalább 5-7 centi hó kell

Nádudvaron az önkormányzati tulajdonban lévő közlekedési utak, járdák hóeltakarítási és síktalanítási munkálatait a Nádudvari Nonprofit Kft. munkatársai végzik. A forgalmasabb gyalogosközlekedési pontokba az útvonalak síkosságmentesítésére a szóróanyag tároló konténereket kihelyezték és feltöltötték – tájékoztatott Urszuly Emese, a cég főmérnöke.

A hóeltakarítást az önkormányzati tulajdonú és fenntartású intézmények, valamint azok környezetében lévő gyalogutak és járdák, a kerékpárutak, a várakozóhelyek, illetve a helyi aszfaltos gyűjtőutak esetén, 5-10 centiméter lehullott hóréteg vastagság elérését követően, míg a burkolt felületű kiszolgáló utak esetén pedig a 7-12 centiméter lehullott hóréteg vastagság követően kezdik meg.

Hajdúnánáson kilenc gépjárművet készítettek fel a járdák és az utak csúszásmentesítésére, sőt a raktárakat is feltöltötték szóróanyaggal, amely igény szerint a későbbiekben tovább növelhető. Az önkormányzati kezelésben lévő utakon két cég (külön Hajdúnánás és külön Hajdúnánás-Tedej területén), illetve az önkormányzat saját eszközeivel és embereivel látja el a síkosságmentesítési feladatokat (hótolás és szórás) összesen 9 gépjárművel és emellett körülbelül 50 fő igénybevételével.

Traktor és műtrágyaszóró

Hajdúdorogon két, traktorra szerelt hótolólappal és műtrágyaszóróval készültek fel a téli időszakra. A településen a gazdasági és műszaki ellátó szervezet felel az önkormányzati utak, járdák téli síktalanításáért. A munkálatokat a tavaly bevezetett intézkedési terv alapján szervezetten, a közmunkaprogram dolgozóinak bevonása mellett a GAMESZ munkatársai látják el – tudtuk meg Pappné Harman Juliannától. A 2019-es esztendőben sem történik ez másként, hiszen a szervezet karbantartó munkacsoportja a hadra fogható két munkagépet már fel is készítette a téli időjárás fogadására – mondta el a Naplónak a gazdasági vezető. Az eszközök közül rendelkezésre áll két traktor, valamint az ezekre szerelhető hótolólap és egy, a só szórására alkalmas műtrágyaszóró is. Idén a 12 raklapnyi útszóró só, valamint homok mellett dolomit segíti majd a csúszós járdák, utak síkosságmentesítését. A 27 tonnányi környezetbarát anyag – melyet ebben az évben először vetnek be majd Hajdúdorogon – az útszóró sóval ellentétben mínusz 10 fok alatt is hatásosan véd a csúszásveszélytől.

Esztárban is felkészültek a télre: ha jön a rossz idő, megfelelően fel vannak szerelve az önkormányzatnál a síktalanításhoz szükséges eszközökkel, anyagokkal. Két munkagép van, ami majd folyamatosan takarítja a havat, ha arra lesz szükség. Sóval, homokkal is ellátták az intézményeket a rossz idő esetére – mondta Csörsz Gyula alpolgármester.

Fekete és fehér utak

Polgáron a város egész területét a téli úttisztítás szempontjából négy részre osztották fel. Készenléti állapotot tartanak november 1-től március 31-ig, ezekre megvannak a beosztott dolgozók és a kézi munkások. A munka elvégzése során első a belterület, a központi rész, majd kifelé haladnak a peremterületek felé. Ezen túlmenően megvannak az időbeli ütemek is. Nem zárja ki a kapacitás azt, hogy három területet azonos időben kezdjenek el takarítani. Lényeges kérdés, hogy milyen módon történik. Megvannak azok a körútrendszerek, gyűjtőutak, ahol feketén kell tartani az utat, azok takarításával kezdődik a munka, illetve a belvárosi résszel. Vannak az ehhez kapcsolatos lakóutak, amiket elég fehéren tartani, így a hótolást elvégzik. A sózás lényeges kérdés, hogy milyen mértékben kell ezt végezni – papírforma szerint 10-40 gramm só szükséges –, hogy csúszásmentes felületet hozzanak létre. A legnagyobb hatással akkor tudnak dolgozni, ha az olvasztóanyag megfelelő mennyiségű és időben történik a kiszórása.

Másik dolog, hogy milyen az utak felülete, korábban hogyan tudták rendben tartani. Függ a hatékonyság a járműforgalom mennyiségétől; többen járják az utat, gyorsabban olvad a hó. Vannak részek, ahol árnyékos felületek vannak, például az emeletes házaknál, ott nem fog az út olyan mértékben felolvadni. Lényeges az is, hogy kihelyeznek-e olyan tárgyakat az ingatlantulajdonosok, ami akadályozza az eltakarítást (kövek, vaskarók, oszlopok), illetve a közösségi parkolókban is ottmaradnak járművek, amitől nehéz a takarítás.

KZE, ML, HZS, MA, NKM, CSV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában