duális képzés

2019.12.09. 14:55

Megyénk a szakképzés élvonalában helyezkedik el

Hajdú-Biharban 3 104 tanulói szerződés érvényes és 395 kilencedikes tanuló tölti gyakorlatát tanműhelyekben.

Fotó: Matey István

Hajdú-Biharban a duális képzés széles tanulói réteget érint, az elmúlt évben nagy mértékben emelkedett az ilyen tanulószerződések száma – jelentette ki a szakképzés rendszerének átalakításáról szóló debreceni szakmai konferencián dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, hétfőn. Elmondta: a szakképzéshez csatlakozott fiatalok csaknem 90 százaléka vállalati gyakorlati képzésekben vesz részt.

– Ez nagyon nagy szó, hiszen a gyerekek így a gyakorlatban ismerhetik meg a hasznosítható fortélyokat – fogalmazott. Kifejtette: megyénkben jelenleg 3 104 tanulói szerződés érvényes és 395 kilencedikes tanuló tölti gyakorlatát gyakorlati képzőhelyeken, tanműhelyekben. Ezzel az ország megyéi közül a 3. helyen állunk. – Bízom benne, hogy lesz ez még jobb is, hiszen minél több befektető érkezik, minél több munkahelyet hoznak itt létre, annál inkább szükséges a sok kiművelt emberfő – vélte.

Fotó: Matey István

Verseny a szakmát tanulókért

Dr. Skultéti Éva szerint az szintén szép eredmény, hogy érettségi utáni szakmai képzésben 555 tanuló vesz most részt Hajdú-Biharban és 583 olyan szervezetet, vállalkozást tartanak nyilván, amely tanuló szerződést köthet. Ebből 298 cég, 388 telephelyén képeznek fiatalokat tanuló szerződés alapján. Ugyanakkor a kamara rendszerében szereplő 195 vállalkozás tanulóra vár, vagyis ebben a tekintetben komoly verseny alakult ki. – A kamara célja, hogy minél kedvezőbb, minél jobb feltételek közé kerüljenek a gyerekek. Reméljük, hogy nemcsak ezen kapacitások fognak növekedni, hanem kellő számú gyermek is lesz – emelte ki.

Egy szakma nem szakma

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igyekszik mindent megtenni a szakképzés népszerűsítéséért. A gyerekekkel és a szülőkkel is azt szeretnék megértetni, hogy „több lábon kell állni”. – Vagyis egy szakma nem szakma. Nem biztos, hogy minden gyermeknek a középiskolai tanulmányait egyből gimnáziumban kell elkezdeni, még akkor sem ha egyébként jó képességű és szeretne valamelyik felsőoktatási intézményben továbbtanulni – emelte ki dr. Skultéti Éva.

Tanárképzés munkahelyeken

Az új szakképzési rendszerről Gaál Gábor László kormányfőtanácsos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Államtitkárság Szakképzési és Fejlesztési Főosztályának munkatársa elmondta: céljuk a duális képzés német mintára történő kiterjesztése, a munkaadók igényeinek megfelelő átalakítása. Ennek részeként vonzóbbá kívánják tenni a szakgimnáziumokat, minőségi technikus képzéseket indítanak. – A technikum egy jó hely, jó képzést, piacképes végzettséget lehet kapni – jelentette ki. Hozzátette: ezentúl lényegesen nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a szakmát tanító tanárok oktatására, melynek jegyében nekik kötelezővé tették a vállalati helyszíneken történő továbbképzést.

Digitális tananyagokkal

A szakember kiemelte, a duális képzésbe még több gazdálkodót vonnának be, a tanulókat pedig valós termelési folyamatokkal, piaci körülményekkel ismertetnék meg.

Fotó: Matey István

Hozzátette: az Országos Képzési Jegyzék racionalizálása kapcsán bizonyos szakmák eltűntek, másokat összevontak, vagy más lett a tartalmuk. A szakmák száma 759-ről így 174 alapszakmára csökkent.

Mivel az a generáció, amely most érkezik a szakképzésbe a hagyományos tankönyvet már nem akarja kinyitni, fejlesztik a digitális tananyagot is – fejtette ki Gaál Gábor László kormányfőtanácsos.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában