honvédelem

2019.12.17. 17:16

Külszolgálatra készülnek a bocskais katonák

Ismét a Balkánra készülnek a katonák a debreceni Kossuth Laktanyában.

Fotó: Sárkány Beáta hadnagy / bocskaidandar.hu

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonáiból álló kontingens november elején kezdte meg a kötelékfelkészítést annak érdekében, hogy az MH KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásaként márciusban átvehesse a feladatokat Koszovóban – olvasható a bocskaidandar.hu-n.

A felkészítés első időszakában többségében elméleti felkészítéseken vettek részt a kontingens katonái. Átfogó tájékoztatást kaptak a koszovói műveleti terület sajátosságaival kapcsolatban, valamint békefenntartói alapfelkészítéseket teljesítettek számos témakörben. Az év végi karácsonyi pihenőt követően a zászlóalj manőverszázadai megkezdik az egyik legfőbb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások begyakorlását (Crowd Riot Control- CRC). Felkészültségéről egy zárógyakorlat keretében ad majd számot január végén a kontingens.

A Magyar Honvédség katonái a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása. A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) legfőbb rendeltetése a szabad mozgás biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

A béketámogató feladatok jelentős szerepet játszanak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár életében. A KFOR kötelékében 2000-től vannak jelen az alakulat katonái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában