fotókkal

2019.12.19. 14:42

Épületharcászati gyakorlat a hajdúhadházi kiképzőbázison

Izgalmas foglalkozásnak lehettünk szem- és fültanúi a lő- és gyakorlótéren Hajdúhadházon. Itt tartotta szerda délelőtt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred a komplex épületharcászati foglalkozását. A kéthetes képzés során életszerű körülmények között gyakorolnak a katonák.

Fotó: Tóth Katalin

Kreácsik Ákos őrnagy, a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred megbízott parancsnokhelyettese elmondta, hogy a rendőrség szakoktatóinak segítségével szervezték a programot, ami már a múlt héten kezdetét vette elméleti oktatással. Különböző intézkedéstaktikai, személyátvizsgálási, illetve fegyverkezési eljárásokat gyakoroltak, majd a Kossuth-laktanyában levő épületbe került át a gyakorlati végrehajtás. Voltak épületen belüli mozgások fegyverek alkalmazásával, az új Skorpió EVO 3 és a CZ P-09-es fegyverekkel gyakoroltak a katonák. A képzésen 30 fővel vesz részt a felderítő szakasz jelenleg. Céljuk, hogy készségszintre fejlesszék azt a már meglevő tudást, amivel rendelkeznek, és a későbbiekben önmaguknak is tudják a képzést tartani. Ennek folyamán felépült Hadházon a helyőrségi lőtéren a szituációs lőház, amelyben a lőgyakorlatokat végrehajtják.

 

A felderítőezred fő feladata az információ gyűjtése, feldolgozása és továbbítása azért, hogy a parancsnok megfelelő döntéseket tudjon hozni a megfelelő időben. Lehetnek olyan helyzetek, mely során a kint levő felderítő szerv olyan feladatot kap, hogy egy adott objektumot közelítsen meg, arról adatot gyűjtsön. Amennyiben pedig a parancsnok is megerősíti ezt, akkor az épületbe be is tudnak hatolni, át tudják vizsgálni. A képzésnek abban van nagy jelentősége, hogy mikor ezeket a feladatokat végrehajtják, akkor a saját állomány erejét meg tudják őrizni, ahányan bementek, annyian is jöjjenek ki az adott objektumból – osztotta meg a parancsnokhelyettes.

Tóth Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában