lehetőség az ifjúságnak

2019.12.11. 20:23

Diákok és vezetők párbeszéde fórumokon keresztül

Fórumokkal segítik a fiatalok és a városi döntéshozók közötti kommunikációt.

Fotó: Molnár Péter

Sikeres pályázatot nyújtott be Erasmus+-programra Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. és Debrecen Megyei Jogú Város Diákönkormányzata (DIÖK). Ennek részeként tematikus fórumokat szerveznek, hogy elősegítsék a fiatalok és a városi döntéshozók közötti párbeszédet, alkalmat teremtve az érintett felek közötti konzultációra. A projektindító sajtótájékoztatót és az első fórumot szerdán, az Ifjúsági Ház Galéria termében tartották.

Fotó: Molnár Péter

Gondoskodó város

– A programnak az a célja, hogy a fiatalok megismerjék a városban folyó döntéshozatal menetét és azokat, akik ezeket meghozzák. Továbbá, hogy a diákok átadhassák azokat az információkat, amelyeket szeretnének, hogy a döntéshozók figyelembe vegyenek – mondta köszöntőjében Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a város célja, hogy azt a későbbiekben a fiatalok gyarapítsák tovább, ehhez pedig lehetőségeket kell teremteni az ifjúságnak.

Színes projektek

A program több elemből fog állni. A fiatalok tréningeken vesznek majd részt, ezáltal gyakorolhatják, hogyan nyilvánítsanak véleményt. Különböző látogatóutakat is szerveznek számukra, terv szerint három településen – Gyula, Kecskemét, Hajdúnánás –, ahol ottani diákokkal, pedagógusokkal találkozhatnak, megismerve az ő munkájukat. Továbbá nyáron egy tábor is vár a diákokra. Ezeken felül közgyűlésekre, bizottsági ülésekre is ellátogathatnak, hogy megismerjék a döntések születéseinek körülményeit és azok meghozóit.

Fotó: Molnár Péter

A fiatalok véleménye

Köszöntőjében Majer Tamás önkormányzati képviselő kifejtette, rendkívül fontos a városnak, hogy meghallgassa a gimnazisták véleményét is, hiszen pár év múlva ők is döntéshozókká válhatnak. Úgy véli, folyamatosan erősíteni kell a kommunikációt a fiatalabbakkal, és olyan közös munkára van szükség, ami elősegíti a fejlődést. Hozzátette, hogy szerencsés helyzetben vannak, hiszen erre a cívisváros nagyon jó partner.

– Debrecen az elmúlt időben rendkívül dinamikusan fejlődött. Ahhoz, hogy ez tovább folytatódjon, mindenképpen szükségünk van a fiatalokra. Olyanokra, akik hisznek önmagukban, a városban és a közösségben. Akik rugalmasak, kreatívak és versenyképes tudással rendelkeznek, emellett pedig rugalmasan tudnak alkalmazkodni a környezet gyors változásaihoz – hangsúlyozta Hámori Éva Judit, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója. A Naplónak elmondta: a program rendkívül hasznos a diákok számára, hiszen kiléphetnek az iskola világából, és olyan tapasztalatokra tesznek szert, amit utána mindenképpen tudnak hasznosítani. Hozzátette: a DSZC tizenegy tagintézményében figyelemmel kíséri a diákönkormányzatok munkáját, ami igazán sokrétű.

Élmény legyen

– Az Ifjúsági Ház minden évben szervezett továbbképzés és tapasztalatcsere jelleggel találkozókat, valamint a DIÖK részére is ötletbörzéket, de úgy döntöttek, érdemes egy programsorozatot létrehozni. Szeretnénk, ha ez élményszerű lenne a fiatalok számára – mondta el a Naplónak Halász D. János. Kifejtette továbbá: ezek a diákok lesznek a közösségek vezetői, így fontos, hogy ne féljenek vagy idegenkedjenek ettől, a projekt pedig ebben is igyekszik segíteni.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában