karácsonyi emlékek

2019.12.09. 08:39

A régmúlt idők adventjei

Művészeti vezető gyújtotta meg a negyedik szál gyertyát a hatalmas adventi koszorún.

Fotó: Miska Andrea

Advent negyedik hétvégéjén ismét összegyűltek a hajdúsági kisváros lakói, akik a várakozással teli időszakban együtt készülnek Jézus Krisztus eljövetelének ünnepére.

Ezen a kissé ködös, őszies hangulatú délutánon Horváth Zoltán polgármester felkeresésének eleget téve a Bocskai Népzenei Együttes és az Akácos Út Nótaklub vezetője osztotta meg adventi gondolatait az egybegyűlt közösség tagjaival.

Az estet Dalanics Réka és Török Luca régmúlt idők hajdúdorogi szokásával, a csillagozás hagyománynak felidézésével nyitotta meg.

Első sorban a templomban

Papp György szívesen osztotta meg gyermekkorának karácsonyi emlékeit az egybegyűltekkel. – Mindig volt karácsonyfánk, rajta mézeskalács, fényes papírba csomagolt dió, apró angyalkák, szaloncukor és sok-sok gyertya. A gyertya, mely a mai napig a legalkalmasabb eszköz arra, hogy hogy a csillogó szemeket a legszebbé, legmeghittebbé varázsolja – idézte fel karácsonyi emlékeit a kultúrcsoportok vezetője.

– Szeretettel vártuk a hozzánk érkező kóringyálókat az ablak alatt, majd később mi magunk is csatlakoztunk a karácsonyváró népszokás hagyományainak őrzőihez. A betlehemezésre készülődések alkalmával meleg kemence és tepsiben sült lepcsánka várt bennünket, melynek ízét sosem feledjük – osztotta meg gyermekkori élményeit a népzene hajdúdorogi képviselője. – A betlehemes csoportok szent estének éjjelén mind beérkeztek a templomba, és az első padsorokban kuporodva hallgatták az éjféli szent misét – emlékezett vissza a kis Jézus születésének eljövetelére.”

 

Papp György ünnepi gondolatait egy Mécs László tollából idézett kicsiny fohásszal zárta: „Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk. Illendő ruhában, méltóképpen várjunk. Add, hogy kerülgessük a bűnt, a sötétséget. S ama jobb hazában megláthassunk téged.”

Az óriáskoszorú reményt jelképező gyertyájának lángra lobbanását Papp István Nívó-díjas színész, a debreceni Csokonai Színház művészének és Szabó Krisztián gitárművész karácsonyi előadása tette meghittebbé. Az adventi rendezvénysorozat negyedik hétvégéjén a szervezők a Móra konyha dolgozóinak köszönhetően egy pohár forró teával és diós hókiflivel kínáltak meg minden látogatót.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában