véget ért a hat eredményes év

2019.11.14. 08:29

Zárul az újfalui praxisközösség munkája

A cél az egészségben eltöltött életszakasz megnövelése és a betegségek megelőzése volt.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Várakozáson felüli létszám az egészségügyi felméréseken, harmincegy dolgozó összehangolt munkája, prevenciós célok megvalósítása, példa nélküli praxisok közötti együttműködés, alapellátási szoftverek fejlesztése. E feladatok és célok valósultak meg többek között a Berettyóújfalu Praxisközösség fennállásának ideje alatt.

A 2013-ban létrejövő, prevenciós célokat megfogalmazó közösség november 30-án lezárja munkáját, ezzel pedig az elmúlt hat, munkával és szakmai programokkal töltött évet. A jelenlegi projekt záróeseményét a napokban tartották.

Hasznos szakmai programok

A rendezvényen a praxisközösségek munkáját dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár mutatta be.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a praxisközösség tagjait. Muraközi István a projektzáró kapcsán úgy fogalmazott, jó látni, hogy ez a példátlanul aktív praxisközösség valóban egy közösséggé formálódott. A hasznos szakmai programok a lakosság „átszűrésével” pedig mind ahhoz járultak hozzá, hogy növeljék az egészségben eltöltött évek számát. A polgármester úgy zárta gondolatait: amennyiben a praxisközösségnek lehetősége lesz folytatni munkáját, úgy az önkormányzat újra részt vesz a projekt menedzselésében. Dr. Cséki János, a projekt szakmai vezetője bemutatta a Berettyóújfalu Praxisközösség működését, valamint a projekt 2018-2019-es eredményeit.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Végül Lábiscsák-Erdélyi Zsuzsa, népegészségügyi koordinátor „A Berettyóújfalu Praxisközösség szolgáltatásai és annak főbb eredményei” címmel tartotta meg előadását.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A projektről

Berettyóújfalu Város Önkormányzata közel 150 millió forint támogatást kapott az elmúlt 20 hónap alatt. Nemcsak Berettyóújfalu lakói, hanem több járási település, Komádi, Magyarhomorog, Mezőpeterd lakossága is élvezheti a projekt előnyeit. A program azonban nem előzmények nélküli. Elődje a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram (2013-2017) volt. A berettyóújfalui önkormányzat településfejlesztési céljai között kiemelten szerepel a lakosság egészségi állapotának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése. Ehhez a projekt megvalósításával is hozzá tud járulni. Kialakítottak egy praxisközösséget, amelyben hét orvos – egy gyermek háziorvosi és hat felnőtt illetve vegyes praxis vett részt. Kibővítették a praxisok által nyújtott megelőző szolgáltatásokat, megvalósult a praxisok együttműködésének fejlesztése, amellyel bővült a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre. Ez elősegítette az egészség megőrzését és csökkentette a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának kockázatait. Céljuk volt még az erőforrások megfelelő szervezése, amellyel a praxisközösségen keresztül a szakemberek és eszközök szervezett módon jutnak el a lakossághoz, így biztosítva a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és kibővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat. A projekt hozzájárult a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításához és a betegségek, valamint az egészségkockázatok korai felismeréséhez azáltal, hogy az alapellátás szerves részévé váltak a népegészségügyi, preventív célú szolgáltatások is.

A praxisközösségben részt vettek a védőnői hálózat tagjai is. Tevékenységük révén növekedett a terápiás együttműködés szintje. A megfelelő működéséhez bevonták a térségben dolgozó orvosokon kívül, az ápolókat, népegészségügyi koordinátorokat, dietetikusokat, gyógytornászokat, védőnőket, egészségfelelősöket, egészségpszichológusokat is. A projektben kiemelt fontosságot kaptak az egészségállapot-felmérések, az életmód tanácsadások, prevenciós rendelések.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában