debreceni egyetem

2019.11.20. 12:16

Több mint hatezer középiskolást várnak az idei DExpóra – videó

Kezdetét vette a Debreceni Egyetem legnagyobb beiskolázási rendezvénye. A kétnapos DExpo segítségével a középiskolás diákok testközelből megismerkedhetnek az egyetem kínálatával.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

– A DExpo egyik legfontosabb küldetése, hogy a diákok közvetlen élményt szerezzenek az egyetemről. A Debreceni Egyetem egy óriási intézmény, sok szempontból a legnagyobb hazai egyetem, ezt két nap alatt nagyon nehéz bemutatni – mondta el Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a rendezvény előtti sajtótájékoztatón. Hozzátette: legfontosabb sajátosságuk, hogy a legszélesebb képzési kínálatot nyújtják Magyarországon, egészen minimális azoknak a képzési területeknek a száma, amely itt nincs jelen.

A rektorhelyettes továbbá a minőséget, a gyakorlatorientált képzéseket, valamint a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerét hangsúlyozta.

– Egyetemünknek amellett, hogy múltja, hagyománya van, jövőképpel, határozott stratégiával, fejlődési iránnyal rendelkezik, ezt próbáljuk a hallgatók számára is érezhetővé, átélhetővé tenni – emelte ki Bartha Elek.

Tehetséggondozás, ösztöndíjak

A DExpón több oldalról igyekeznek bemutatni az egyetem képzési kínálatát. A kari tájékoztatókon túl, a standoknál elsősorban a Hallgatói Önkormányzat képviselői mutatják be az adott képzéseket, így oktatói és hallgatói szemszögből is meg lehet nézni azt, hol érdemes továbbtanulni.

– A képzések mellett az egyetem büszke arra, hogy rengeteg szolgáltatást nyújt, igyekszünk ezeket a plusz lehetőségeket is megmutatni a DExpón. Ezek a szolgáltatások olyan jellegűek, mint a sportolási lehetőségek, a kollégiumi elhelyezés, a tehetséggondozás, vagy akár a külföldi ösztöndíjak – hangsúlyozta Rőfi Mónika, az egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központjának vezetője, a program főszervezője.

Bár a DExpo a főépületre koncentrál, ez nem azt jelenti, hogy csak ott vannak programok. A DExpo-busz a Kassai, illetve a Böszörményi úti campusra is elviszi az érdeklődőket, továbbá a különböző egységek is szerveznek látogatásokat. Több kar erre a napra szervezi a nyílt napját, így vannak szakos tájékoztatók, látogatható órák is. A főépületben berendeztek egy kollégiumi szobát, továbbá a sportközpont is bemutatkozik, sőt a főépület előtt látható egy vitorlázó repülő és egy traktor. A szervezők a diákok mellett a szülőket is várják speciálisan nekik szánt programokkal.

Színes hallgatói élet

– Aki a Debreceni Egyetemet választja, az az ország egyik legnagyobb hallgatói közösségébe csöppen. Ha valakit felvettek a egyetemre, akkor az ország legnagyobb gólyatáborában vehet részt, ezt követően lényegében pár hetet kell várni a yoUDay-re. A Debreceni Egyetem kimagasló a kollégiumi szolgáltatásokat tekintve is, közel ötezer kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, a jelentkezettek 86 százalékát tudják fogadni – mondta el Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke, aki kitért arra is, hogy itt található az ország második legnagyobb könyvtára, elérhető az unipass kártya, mely erősíti az egyetemhez való tartozás érzését, továbbá kimagasló sportolási lehetőségeket kínál az intézmény.

Szerda délelőtt az aulában hömpölygött a középiskolások tömege, s lépten-nyomon jelenlegi hallgatók mutatták meg a karok sajátosságait a diákoknak.

– Legtöbben azért érdeklődnek a kar iránt, mert szeretnének gyerekekkel foglalkozni, mi lehetőséget adunk arra, hogy megismerjék őket több szempontból, kisgyermeknevelőként, vagy akár gyógypedagógusként. Elmondjuk, hány férőhelyes a kollégium, érdeklődnek a gyakorlati hely iránt, de legtöbben a pontszámokra kíváncsiak, mik a felvételi követelmények. Minden szakról jött egy-egy segítő, hogy a saját tapasztalatai alapján tudjon beszámolni a legfontosabb információkról – osztotta meg a Naplóval Hostisóczki Panna Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar standjánál.

Minden kar igyekezett érdekességekkel felhívni magára a figyelmet, így például a TTK standjánál láthattunk sünit, volt berendezett gyerekszoba, különféle színes anyagok és kisfilmek. Természetesen idén sem hiányozhatott Ede, az egyetem kabalafigurája, aki idén is igen népszerűnek bizonyult.

Kiss Dóra

Borítókép: A korábbi években is nagyon népszerű volt az esemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában