disputaverseny

2019.11.20. 17:39

Ők a Kárpát-medence legkiválóbb vitázói

Debreceni diákok bizonyultak a legjobbnak az idei disputaversenyen.

Fotó: olvasói felvétel

A cívisváros néhány középiskolája immár több mint két évtizede vesz részt vitakultúrát fejlesztő, országos és határon túli versenymozgalomban. A diákok számára rendezett csapat- és egyéni versenyeken a fiatalok lényeges társadalmi kérdéseket vitatnak meg, megtanulnak racionálisan, világosan érvelni, fejlődik a személyiségük, és felkészültebbé válnak a felnőtt állampolgári létre. November 8-tól két napon keresztül Marosvásárhelyen zajlott a 40. Kárpát-medencei Disputaverseny, melyet ezúttal a Maros Megyei Tanács 7. Számú Általános Iskolája és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium szervezett. A versenyen harminc csapat vett részt.

Karl Popper-vitamódszerrel

A vitatémák a legfiatalabbak, a 9–11 évesek körében a városközpontok forgalomkorlátozása, a 12–14 és a 15–18 évesek körében pedig a szelektív hulladékgyűjtés értelme és lehetséges szigorítása voltak. A csapatok a Karl Popper-vitamódszer szerint tagadó és állító pozícióból bizonyíthatták vitakészségüket és a témában való jártasságukat. A Debreceni Tankerületi Központ jóvoltából két debreceni intézmény, az Ady Endre Gimnázium és a Fazekas Mihály Gimnázium tanulói vettek részt a versenyen. Az első és a második helyezést is a Fazekas diákjai szerezték meg. A győztes csapat tagjai voltak Dobrossy Beatrix, Lévai Imre és Virányi Péter, a második helyezést pedig Kovács Borbála, Póka Lili és Gulyás Dominik Benjamin harcolta ki. A diákok felkészítő tanára Lakatosné Tóth Ildikó tanárnő volt. Az Ady Endre Gimnázium csapata a népes mezőnyben az ötödik helyen végzett, felkészítő tanáruk Belinszky Péter.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában