lézerek és drónok

2019.11.18. 12:41

Miféle virtus pilóták szemébe világítani?

Csak néhány drónozás, lézerezés történt a debreceni repülőtéren és annak környékén az elmúlt évben.

Fotó: Archívum

Az utóbbi hetekben több alkalommal is lézerezéssel és drónokkal zavarták meg a budapesti Liszt Ferenc repülőtér forgalmát. Ennek kapcsán megkérdeztük, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren előfordult-e már ilyen.

Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezető-helyettese azt közölte lapunkkal, hogy nálunk sokkal jobb a helyzet ilyen tekintetben, az elmúlt évben csak néhány drónozás, lézerezés történt a repülőtéren és annak környezetében. A legutóbbi drónos incidensre szeptemberben került sor, amikor egy WizzAir-járat pilótájától kaptak erről szóló információt.

Akár meg is vakulhat

A szakember szerint az engedély nélküli drónhasználat a repülőgépekkel történő ütközés veszélyével járhat, amely a drón tömegétől függően a légi járművek géptörzsének kisebb-nagyobb szerkezeti sérülését okozhatja. A lézerezés kapcsán a pilóták elvakítása, súlyos esetben maradandó látássérülése jelentkezik kockázatként – fejtette ki.

Azt is megtudtuk Király Tamástól, hogy a repülőterek nagyjából 10 kilométeres sugarú körzete minősül úgynevezett „lézerfénymentes zónának”, tehát ezen a területen belül tilos lézerfénnyel az ég felé világítani.

A hatályos szabályozás szerint ott lehet pilóta nélküli légi járművet, drónt reptetni, ahol ahhoz a tulajdonos eseti légteret igényelt a Honvédelmi Minisztérium szakosított szervezeti egységétől. Ez lehet akár a repülőtér közvetlen közelében is, azonban ilyen esetekben a repülőtér-üzemeltető hozzájárulása, illetve a repülések végrehajtása közben folyamatos koordináció szükséges a felhasználó, valamint a repülőtér légi forgalmi szolgáltatási egysége között – tette hozzá a Debrecen International Airport Kft. ügyvezető-helyettese.

OCs

Három év is járhat érte

A debreceni repülőtéren történt drónos és lézerezéses esetekről szóló információkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezetének továbbítják, amely indokolt esetben eljárás megindítását kezdeményezheti a rendőrségnél. Mivel a légi közlekedés veszélyeztetése bűncselekménynek minősül, ezért a légi járművek szándékos zavarása akár 3 év szabadságvesztéssel is sújtható. A nálunk történt esetek kapcsán nem történt elfogással záruló rendőrségi eljárás – derült ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában