Segít a Napló

2019.11.15. 07:32

Elindult a Napló karácsonyi akciója: a szívbeteg Elinának gyűjtünk

A Hajdú-bihari Napló idén karácsonykor egy fél szívvel született, hajdúszováti kislány családjának segít.

Fotó: Matey István

Két év után újra ellátogattunk Hajdúszovátra a Mezei családhoz, ahol sajnos az évek múlásával nem oldódtak meg a gondok. Elina – aki november 25-én ünnepli harmadik születésnapját – féléves korára három életmentő műtéten esett át. A kislány fél szívvel született, nincs bal kamrája, és a pitvarok közösek. A születése után háromnapos megfigyelést követően további vizsgálatokra a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe szállították, ahol azonnal meg kellett műteni. Elina ér- és bélrendszerével is súlyos gondok vannak, valamint gyomorproblémákkal küzd, mindemellett oxigén­ellátása igen gyenge, így hamarosan érbeültetés vár a kislányra. Elinánál májusban merevségi bénulást diagnosztizáltak, melynek következtében a bal oldali végtagjait nem tudja korának megfelelően használni.

A négygyermekes Mezei család egy öreg, romos állapotban lévő parasztházban lakik, melyen az idő vasfoga igen mély nyomokat hagyott. A nyílászárók szelelnek, a tető nem biztonságos, a belső terekre igencsak ráférne a festés és a felújítás. A család anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek számára megfelelő lakhatási körülményeket alakítsanak ki, ezért a Hajdú-bihari Napló úgy döntött, az idei karácsonyi gyűjtőakciójában a Mezei családnak segít. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az ünnepek közeledtével – olvasóinkkal karöltve – igyekszünk szebbé tenni egy nehéz sorsú család karácsonyát.

A véroxigénszint-mérő folyamatos csipogása fogadott minket Hajdúszováton a Mezei család szerény hajlékában. Mezei Elináról két évvel ezelőtt írtunk, s annak hatására rengeteg segítséget kapott a család, többek között így tudták megvásárolni a pulzoximétert is, mely a fél szívvel született kislány életében igen hasznos készülék.

– Ahogy megszületett Elina, pár nap múlva Budapestre került, az országos kardiológiára. Életveszélyben volt, két hónap után foghattam meg a kicsit, addig zárt inkubátorban ápolták. Pár napos korában már túlesett az első életmentő beavatkozáson, ezt követően az állapota elfogadható volt, azonban kiderült, hogy ér- és bélrendszerével is súlyos gondok vannak – idézte fel kislánya első néhány küzdelmes hónapját Kaszás Nikolett.

Félnek a műtéttől

Az elmúlt időszak sem hozott jó híreket a családnak. Elina egészséges lépe mellé kifejlődött még egy, így két lépe van a kislánynak, de ezzel most az orvosok nem tudnak mit kezdeni. A bal oldala nem úgy mozog, ahogy kellene, májusban merevségi bénulást diagnosztizáltak a betegségei ellenére is mosolygós kislánynál. Háromévesen már járnia kellene, de még csak segítséggel tud felállni, a lépegetése pedig nem magabiztos, így inkább mászik. A családhoz hetente több alkalommal jár gyógytornász, az édesanyja is naponta mozgatja a merev végtagjait. S ha mindez nem lenne elég, az oxigénellátása sem megfelelő, így most érbeültetés vár Elinára.

– Nagyon félünk a következő műtéttől, s attól, hogy fogja bírni. Mindezek ellenére igazi harcos kislány, nagy dolgokat túlélt már, háromszor volt élet-halál között. Ha ránéz valaki, azt gondolhatja, nem is beteg. De a mindennapokban a hangulata elég változékony, nagyon nyűgös. Ő van a központban, de neki ez sem jó. Ha elkékül egy nagyobb sírástól, abból gondok lehetnek, hiszen nem értük el, hogy az oxigénellátása jó legyen, ezzel a szerkezettel figyelnem kell – mutatta meg Nikolett a beszélgetésünk ideje alatt folyamatosan csipogó készüléket. – A vér oxigénszintjét és a pulzusát méri. Ha az oxigénszint 70 százalék alá esik, akkor baj van. Általában 80-82 százalék ez az érték, ritka, ha a 85-öt eléri – osztotta meg velünk az édesanyja.

A ház állapota csak romlik

A család egy öreg parasztházban lakik, egy szobában húzzák meg magukat hatan, így Elina három testvére – a 7 éves Dávid, az 5 éves Niki és a 2 éves Virág – is látja, hogyan küzd az életben maradásért a kislány.

– Tudják, hogy Elina beteg. Az a rosszabb nekik, amikor nekem be kell feküdnöm vele a kórházba, ilyenkor nem értik, miért nem vagyunk itthon. Van, amikor heti rendszerességgel kell bevinnünk a kicsit Debrecenbe, hiszen gyakran kell nézni a vérsűrűségét – beszélt a mindennapokról Nikolett.

Nem véletlenül esett a Napló választása a Mezei család megsegítésére. A romos ház nem megfelelő a gyerekek számára, ezért a tárgyi felajánlások mellett főként olyan segítségeket várunk, melyek a ház rendbetételére irányulnak. A házhoz tartozik egy fűtetlen konyha, egy fürdő és egy másik szoba, amely jelen állapotában lakhatatlan.

– Van egy másik szoba, amit nem használunk, ott egy teljes felújítás kellene, ajtó- és ablakcsere, padlót szeretnénk oda, és ki is kellene festeni. Ha ezt meg tudnánk csinálni, akkor ott el lehetne különíteni Elinát, hogy egyéb betegséget ne kapjon el tőlünk. Sajnos az anyagi körülményeink ezt nem engedik meg – mondta el fájó szívvel Kaszás Nikolett.

Kiss Dóra

Építőanyag és mester kell

A Mezei család megsegítésére a Napló adománygyűjtést szervez. Ezzel kapcsolatban Szunyogh Anitát keressék székhelyünkön (4024 Debrecen, Dósa nádor tér 10., illetve érdeklődhetnek e-mailben az [email protected] e-mail címen), aki mindenben az adakozók segítségére lesz. A családnak a tárgyi adományokon túl leginkább a ház felújítására irányuló segítségre van szüksége.

Szívesen fogadnak továbbá fejlesztő játékokat és bármilyen tartós élelmiszert, tisztítószert, valamint nagyon szeretnék Elina már-már veszélyes kiságyát is lecserélni.

Bankszámlaszám: Kaszás Nikolett (Takarék Bank) 60600053-15154909

A felajánlásokat december 13-ig várjuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában