Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok

2019.11.05. 14:55

Debrecen, a szabadság őrvárosa

Történelmi emlékek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a Levéltári Napokon.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

– Szeretnénk megmutatni, hogy a cívis polgárok mit tettek hozzá ehhez az időszakhoz, milyen áldozatokat vállaltak, hogyan élték meg az akkori napokat. Hogyan látták azt az öt hónapot, amikor a kormány itt volt a városban. Óriási feladat volt, hogy megszervezzék a hadsereget, a hírszolgálatot, az egészségügyet vagy épp a fuvarozást. Az Országos Honvédelmi Bizottmány 7 ezer ügyet intézett el az öt hónap alatt, Kossuth Lajos pedig körülbelül 50 levelet fogalmazott meg egy nap alatt – mondta el a Naplónak Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója.

Immár 46. alkalommal rendezték meg a Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokat, 11. alkalommal pedig a Bihari Diétát. A hagyomány az, hogy első nap Debrecen a helyszín, másnap pedig a megye egy választott városa. A két napos rendezvény témája kedden az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt, szerdán az 1. világháború, a Tanácsköztársaság, a román megszállás, illetve a 2. világháború lesz terítéken.

Színes programok

A cívisvárosban az eseménysorozatot a Debreceni Honvéd Táncegyüttes műsora nyitotta. A köszöntőket követően a Pro Archivo emléklapok kiosztására is sort kerül, illetve előadást hallhattak a jelenlévők például a város vendéglátásáról vagy a debreceni és bihari egészségügy helyzetéről a forradalom és szabadságharc idején. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója pedig bemutatta az intézmény működését és eredményeit.

Mindezek mellett a Megyeházán lehetőség volt a Debrecen, a szabadság fővárosa című kiállítás megtekintésére is, melyet a Múzeumok Éjszakájára készítettek. A tárlat a Városházán volt látható, s így aki ott nem tudta megtekinteni, most újból lehetőséget kapott rá. Szerdán a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Házban folytatódik a program Bihar és a háború címmel.

A levéltár fontossága

– Minden népnek alapvető kötelessége a múltjának és történelmének megismerése és megismertetése, annak kutatása. Különösen igaz ez egy olyan jellegzetes népnek, mint a magyar. Hiszen történelmünk során több olyan időszak is volt, amely sorsfordítónak nevezhető – mondta el Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. Az idei HBM Levéltári Napok témáját a 49-es események 170. évfordulója adta, középpontban a cívisváros felelősségvállalásával, a forradalom és szabadságharcban ideje alatt tett erőfeszítéseivel. Dr. Germuska Pál, a MNL Országos Levéltári főigazgató-helyettese köszöntőjében kifejtette: a levéltári szakma a 21. század elején rendkívüli kihívások előtt áll, ilyen például a digitalizáció és az elektronikus irattermelés. Hozzátette, hogy az az állampolgári igények leggyorsabb, legegyszerűbb kiszolgálása végett 2020 januárjától a MNL esetén is lehetőség lesz az elektronikus ügyintézése az ország bármely pontjáról, interneten keresztül.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában