Megvan a helye a termésnek

2019.11.05. 17:41

A legtöbb terményt már sikeresen betakarították a megyében

Befejezéséhez közeledik az őszi betakarítás, illetve vetés, de ugyanez mondható el a talajmunkákról is.

Fotó: Napló-archívum

Minderről a szakterületre a megyénkben a legnagyobb rálátással bíró Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari szervezetét kérdeztük. A válaszokat pénteken, tehát a hétvégi esők megérkezése előtt kaptuk. Az azonban bizonyos: ahhoz, hogy a talaj mélyebb rétegei is töltődjenek nedvességgel, kiadós esők kellenek még.

A NAK tájékoztatásából kiderül, hogy a változó éghajlat miatt valamelyest már módosult az őszi talaj-előkészítés módja. Ezzel együtt az aktuális munkálatok az ősz eddigi kiváló időjárásának köszönhetően szépen haladnak. A búza vetése hamarosan befejeződik, a korábban vetett állományok már szépen zöldellnek, ezekre kellene a bőséges csapadék. Szántani a gazdák nem igazán tudtak, mivel a talaj nagyon száraz, nagyon várták a bőséges csapadékot. A repcék szépen fejlődnek, az eső itt is kell.

A változó éghajlat, a mind szárazabb időjárás következtében hangsúlyt kap a talaj nedvességtartalmának megőrzése, amely a megművelés forgatás nélküli módjával is kedvezően befolyásolható. A NAK a szántás nélküli alapművelés főbb előnyei között említette a kisebb energiafelhasználást, az alacsonyabb költségráfordítást, az egyenletesebb, a további elmunkálás szempontjából kedvezőbb, illetve a növényi maradványt tartalmazó, víz- és szélerózióval szemben ellenálló talajfelszínt, valamint a kedvezőbb rög- és morzsaméret-eloszlást.

Amikor szárítani sem kell

Megyénkben a napraforgó betakarítása befejeződött: Hajdúszoboszló térségében 3 ezer 500 kilogramm/hektár eredménnyel, a megye többi részén 3 ezer kilogramm körüli termésátlagot adott. A minősége jó, a víztartalma alacsony, 6,5–8,5 százalék közötti. A termelők a napraforgót előre leszerződték, a felvásárlási ára tonnánként általában 84 ezer és 88 ezer forint közötti, a magas olajsavtartalmú terményé 110 ezer és 120 ezer forint tonnánként.

Ugyancsak befejeződött a szója betakarítása is. A hosszú csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a szemnedvesség 10 százalék körüli, így ezt a növényt sem kell szárítani. A termés mennyisége átlagos, a tavalyinak mintegy 95 százaléka. A termelők – bízva a későbbi jobb értékesítési árban – egyelőre raktározzák a szójababot.

Nincs raktározási gond

Befejezéséhez közeledik a kukorica betakarítása, körülbelül 94 százaléknál tartanak a termelők. Egyes helyeken a tároló- és tisztító-, valamint a szárítókapacitás végessége miatt lassul a tempó, szárítani már lényegében nem kell a termést, hiszen a víztartalma 13–15 százalék közötti. Ez a szemestakarmány a legjobb eredménnyel Hajdúböszörmény és Hajdúszoboszló térségében termett, ott hektáronként 8-9 tonna, a gyengébb talajadottságokkal rendelkező bihari részen is 8-8,4 tonnás átlagok születtek. De ott is akadtak hektáronként 10 tonnás eredménnyel rendelkező területek. A megye északkeleti részein, a homokon aszályos körülményeket szenvedtek a kukoricaállományok. Ott szélsőségesek, 3-7 tonna/hektár közötti eredmények is vannak, de az átlag ott is elérte a 6-7 tonnát.

A felvásárlási ár továbbra is alacsony, néhány felvásárlónál azonban emelkedő ár tapasztalható, tonnánként 38-40 ezer forint. Több gazda vár még az értékesítéssel, raktárkapacitási gondok azonban egyelőre nincsenek.

Kovács Zsolt

Most elfogadható áron

A burgonya közepes termés­átlagot hozott ebben az évben. Hajdúszoboszló térségében öntözött körülmények között 25-30 tonna/hektárt értek el, ugyanakkor Berettyóújfalu körzetében a 19 tonna is már jó eredménynek számít. Öntözetlen termelési körülmények között mindössze 14 tonna burgonya termett hektáronként átlagosan. Átvételi ára jelenleg elfogadható; 80–130 forint/kilogramm közötti. Valószínűsíthető, hogy Lengyelországban sem termett sok ebből az élelmiszernövényből, így a gazdák inkább betárolják, kivárva a későbbi jobb értékesítési lehetőséget.

A cukorrépa betakarítása jelenleg körülbelül 70 százaléknál tart. A cukorfoktól függően alakul az ára; alap felvásárlási ára 78 ezer forint tonnánként, plusz a támogatások. Ezek közé tartozik például a szállítási támogatás, a cukorfok-támogatás. A répa cukorfoka a Hajdúságban 13,5–15,5 között mozog, a sárréti területeken magasabb, ott 16-17 körüli.

A hajdúszoboszlói területeken hektáronként körülbelül 60-65 tonnás termésátlagról beszélhetünk.

Öntözetlen területeken csak 14 tonna burgonya termett hektáronként.

NAK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában