Grand Prix Chimique

2019.10.17. 08:00

Tizenkét ország legjobb vegyésztanulói Debrecenben

A Vegyipariban rendezik a 14. Grand Prix Chimique nemzetközi vegyésztechnikus-versenyt.

Fotó: Kovács Péter

Rangos nemzetközi megmérettetés házigazdája lesz a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma: október 23. és 28. között a cívisvárosban zajlik a Grand Prix Chimique döntője. Tizenkét ország (Németország, Ausztria, Izrael, Olaszország, Csehország, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Franciaország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország) versenyzői és tanárai szerepelnek a seregszemlén, csaknem hatvanan. A versenynapokon – 25-én és 26-án – laboratóriumi preparatív és analitikai gyakorlati feladatokat kell elvégezniük a diákoknak, de Debrecen és környéke nevezetességeinek megtekintésére is lehetőségük nyílik az itt-tartózkodásuk alatt – értesült a Napló.

A „Grand Prix Chimique” a vegyészetet professzionális szinten tanuló európai diákok nemzetközi versenye. Alapítója Wolfgang Flad, aki az első versenyt 1991-ben Stuttgartban rendezte meg. Azóta kétévente más-más ország ad helyet a színvonalas rendezvénynek, az évek folyamán egyre bővülő résztvevői körrel – ismertette lapunkkal a szakgimnázium. A versenyt minden országban nemzeti válogató előzi meg. Természetesen mindenki az aranyéremért küzd, ám a versengés mellett az ifjú vegyészek és tanáraik nemzetközi kapcsolatainak építését is szolgálja ez a megmérettetés.

Sajtos Gergő, a Vegyipari egykori diákja 2017-ben aranyérmet szerzett a Grand Prix Chimique-en, melynek döntőjét akkor Szerbiában rendezték | Fotó: Kovács Péter

– A 13. GPCh-t 2017-ben a Vegyipari tanulója, Sajtos Gergő nyerte Szerbiában. Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy a 2019-es verseny helyszínéül az alapító választása Magyarországra, Debrecenre, a Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziumára esett – olvasható a Vegyipari közleményében. – A duális képzési rendszer bevezetésében a Debreceni Vegyipari Szakgimnázium élen jár. Egy vegyésztechnikus-osztályunk a MOL-nál tölti a gyakorlati képzés egészét, egy osztályunk pedig a Tevánál a szakmai gyakorlati idő 40 százalékát. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a nálunk nagyobb tapasztalattal rendelkező német, osztrák és svájci képzési formákkal megismerkedjünk, és a szakképzés jó gyakorlatait átvehessük tőlük. Ez is kiemelt célja a találkozónak – fogalmaznak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott híradásban.

A 14. Grand Prix Chimique ünnepélyes megnyitóját október 24-én tartják a Déri Múzeum dísztermében, az eredményhirdetés 27-én lesz ugyanott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában