választás

2019.10.17. 07:48

Tizenegy nemzetiségből kilenc alakíthat kisebbségi önkormányzatot

Kisebbségi önkormányzati képviselőket is választottak Hajdú-Bihar településein vasárnap.

Fotó: Kovács Péter

A választói névjegyzék összeállításakor megyénkben 16 ezer 918-an vallották magukat valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak, a névjegyzékben szereplők közül pedig majd’ 10 ezren éltek állampolgári jogukkal a vasárnapi helyhatósági választásokon. Ők zöld színű szavazólapon választhatták meg, kik képviseljék őket nemzetiségi kisebbségi létükben.

Debrecenben mind a kilenc

Hajdú-Biharban roma, bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szlovák és ukrán nemzetiségek regisztrálták magukat. Magasan a legtöbben a roma kisebbség tagjaként, szám szerint 15 ezer 295-en. Őket a román nemzetiségűek követték, a névjegyzékben 1065-en szerepeltek. Németnek 243-an, ruszinnak 133-an, bolgárnak 56-an, örménynek 52-en, ukránnak 29-en, lengyelnek 24-en, görögnek 13-an, szlováknak öten, míg horvátnak egy választó vallotta magát a nemzetiségi névjegyzék szerint. A szlovákok és a horvátok nem alakíthattak kisebbségi önkormányzatot. A romák és a románok a települési mellett hét-hét taggal területi önkormányzati képviseletet is létrehozhatnak.

Debrecenben valamennyi nemzetiség alakított önkormányzatot. A romáknak 62 településen, a románoknak Pocsajban, Mezősason, Mezőpeterden, Létavértesen, Körösszegapátiban, Körös­szakálban, Debrecenben, Biharkeresztesen, Berekböszörményben és Bedőben lesz kisebbségi képviselete. Német nemzetiségi önkormányzat pedig Balmazújvárosban és Hajdúszoboszlón jöhet létre.

KZS

Borítókép: urnanyitás Debrecenben. A megyeszékhelyen több nemzetiségi önkormányzatot is választottak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában