összegyűjtik a leveleket

2019.10.31. 13:21

Rengeteg munkát adnak a platánfák a nyíracsádi közmunkásoknak

Ha nem megfelelő a lombgyűjtés, a platánlevél komoly gondot okozhat a köztereken.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A lombhullató fák hűs árnyat adnak a település közterein, és a járdák, utak mentén. Az ősz beköszöntével azonban folyamatosan szabadulnak meg koronájuktól, így bőven adnak munkát a közfoglalkoztatottaknak.

Bálega János kertésztől megtudtuk, hogy a település közparkjaiban, a járdák, utak és középületek mentén sorakozó lombhullatók között vezet a vérszilva, melynek levelei a hullást követően könnyen bomlanak, rothadnak, így begyűjtés után sem okoznak komoly problémát. Nagyobb gondot, és főleg sok munkát adnak a falu főterének hatalmas platánjai, melyek között akad százéveshez közelítő is.

– A platánfa ősz elejétől egészen tavaszig cseréli a lombját, így hónapokig ad munkát. Nagyon fontos a platánlevelek folyamatos gyűjtése, mert ha sokáig marad a talajon, egyszerűen megfojtja az alatta lévő füvet. A platánlevél ugyanis nagyon kemény szerkezetű, nehezen rothad, így az alatta lévő fű nem kap levegőt – magyarázta a kertész, akitől azt is megtudtuk, hogy a platánlevél természetes rothadási ideje akár egy-két évig is eltarthat.

Levegőztetni kell a füvet

A szakember elmondta, hogy a lehullott falevél összegereblyézése nemcsak esztétikai szempontból, hanem a fű életfunkciói miatt is fontos, hisz a lombseprű, a gereblye fogai a gyűjtéskor megborzolják, így meglevegőztetik a füvet is, amivel elkerülhető a téli gombásodás, mohásodás is.

Gugg Tiborné, a település köztereinek rendben tartásáért felelős közfoglalkoztatott csoport vezetője elmondta, hogy az asszonyok ősztől tavaszig heti rendszerességgel gereblyézik össze a főtéri platánok leveleit. Az összegyűjtött lomb az önkormányzat gyűjtőhelyére kerül, ahonnan nagyméretű szállítóeszközzel viszik a Sport utcán kialakított „zöld ponthoz”, vagyis a zöldhulladék gyűjtésére használható konténerekbe, melyeket az önkormányzattal szerződésben lévő üzemeltetők rendszeresen ürítenek is.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában