megégethetjük magunkat

2019.10.19. 20:27

Otthoni pálinkafőzés: kellő tudás nélkül ne vágjunk bele!

Megfelelő berendezés használatával is számos veszélye van az otthoni főzésnek.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Gyümölcsérés idején sokan próbálkoznak otthoni pálinkafőzéssel, ami azonban sok veszélyt jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk, fogyasztjuk ezt a nemes italt – figyelmeztet a Pálinka Nemzeti Tanács.

Próbálkozók

– Sajnos, nem óvatosak az emberek, sokan megfelelő tapasztalat, sőt berendezés nélkül próbálkoznak otthoni pálinkafőzéssel – mondta el érdeklődésünkre egy Hajdú-Bihar megyében működő, hivatalos pálinkafőzde vezetője, aki kérte, a nevét ne írjuk le. – Jobb esetben megvásárolják a boltban kapható főzőeszközt, próbálkoznak, aztán feladják, mert a kapott ital nem jó, a gyümölcs odavész. Rosszabb esetben otthon összetákolt készülékkel főznek, mely ráadásul robbanásveszélyes is – figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, sokan a próbálkozások után végül visszatérnek a hivatalos főzőhelyekhez.

Hangsúlyozta: a boltban legálisan vásárolható főzőberendezéssel sem egyszerű a pálinka készítése; a kukta elvén működik, és megfelelően szabályozni kell a folyamatot, amihez azonban keveseknek van meg a tudása. Annak híján a párlat ihatatlan lesz; már furcsa, acetonos illatáról felismerhető, hogy nem jó a végeredmény.

– Úgy becsülöm, az otthon próbálkozók fele járhat sikerrel, nekik van érzékük hozzá, illetve gyakran már az apjuk, nagyapjuk is főzött, és eltanulták a fortélyokat – véli a szakember. Összességében azonban azt javasolja, legyünk óvatosak, és kellő tudás nélkül ne vágjunk bele a pálinkakészítésbe!

Égési sérülések, robbanás

A Pálinka Nemzeti Tanács a közleményében számos veszélyre felhívta a figyelmet. Így többek között arra, hogy – ahogy a borospincékben a must erjedéskor –, a gyümölcs erjesztésekor is színtelen, szagtalan mustgáz (szén-dioxid) keletkezik. Kimutatására a legbiztosabb a speciális érzékelőberendezés beszerzése (a szén-monoxid-érzékelő a mustgázhoz nem megfelelő!)

Az otthoni párlatfőzés okozta balesetek többsége a lepárlás közben történik, a kisebb égési sérülésektől a robbanásokig minden előfordulhat. A legtöbb balesetet az összetákolt, nem szakszerű készülékek, illetve az alapvető biztonsági előírások betartásának mellőzése okozza. Lehetőség szerint ne tároljuk ott az elkészült, magas alkoholtartalmú terméket, ahol a lepárlást is végezzük, és ügyeljünk arra, hogy nyílt lánggal vagy más, gyulladást előidézni képes eszközzel ne érintkezzen a párlat!

A főzéskor különböző ­rossz ízű, sőt, veszélyes anyagok keletkeznek (köztük metil-alkohol), ezeket nagyon fontos különválasztani, s ehhez megfelelő rutin szükséges!

A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatoknál semmiképp ne használjunk megfelelő magozás nélkül gyümölcsöt, mert a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségű, az egészségre súlyosan káros hidrogén-cianid és etil-karbamát kerülhet a cefrébe.

A tárolás sem mindegy

A kész párlatot sokan a jól bevált üvegpalackok helyett fém- vagy műanyag edényben tárolják, pedig az alkohol bizonyos fémeket és a műanyagot is oldhatja, így káros anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe (már az alkoholon túl – a szerk.) A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás az alaposan megtisztított üvegpalack – tájékoztat a Pálinka Nemzeti Tanács.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában