Bíróságból üres „kőhalom”

2019.10.04. 07:15

Még nem tudni, mi lesz a csaknem százéves épülettel

Több mint 4 éve üresen áll az egykori Debreceni Törvényszék és Városi Bíróság kívülről szép otthona a cívisvárosban, az Iparkamara utca páratlan – a Nagyállomás felé eső – oldalában.

Fotó: Molnár Péter

Az intézményt korábban a méltatlan állapotok, a zsúfoltság, valamint a ház rossz belső műszaki állapota, a beázások, az aládúcolt, életveszélyes részek és az elszaporodott patkányok miatt ürítették ki. A bíróság 2015-ben az Arany János utcán egy állami beruházásban készült új épületbe költözött.

Semmi közük nincs hozzá

A közelmúltban az a szóbeszéd terjedt el a megyeszékhelyen, hogy az Iparkamara utcai ingatlant megkapja a szomszédos büntetés-végrehajtás, vagyis a börtön, melynek egyik bejárata ezen keresztül közelíthető meg. (A barna fakapu fölött két szép kovácsoltvas lámpa, a falon pedig a magyar címer látható. A kapu jobb oldalán tábla is hirdeti, hogy mi „működik” odabent.)

Fotó: Molnár Péter

Az ügyben először a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától érdeklődtünk, ahonnan Orosz Zoltán alezredes, a kommunikációs főosztály szóvivője azt közölte, hogy a Debrecenben a büntetés-végrehajtási intézetről mostanában terjedő pletyka, híresztelés alaptalan, vagyis nem kapták meg a házat.

Ezután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) fordultunk kérdéseinkkel. Kommunikációs részlegüktől azt a választ kaptuk, hogy a Debrecen, Iparkamara uta 1. szám alatti, jelenleg üresen álló, 2867 négyzetméter hasznos alapterületű, egyemeletes ingatlan az MNV Zrt. közvetlen kezelésébe 2016 márciusában került.

Állagmegóvás, semmi több

Az épület csaknem 100 éves. Szerkezetileg megfelelő állapotban van, de felújításra szorul. A nemzeti vagyonkezelő az ingatlan állagmegóvásáról gondoskodik.

A hasznosítással kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy az az épület szerkezeti adottsága miatt korlátozott, erről döntés még nem született.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában