kollégiumi ülés

2019.10.29. 08:19

Közigazgatásról és munkaügyről tanácskoztak a régió bírái

Fotó: Debreceni Törvényszék

Az Észak-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium október 17-én és 18-án tartotta teljes kollégiumi ülését – számol be honlapján a Debreceni Törvényszék.

A negyvennégy fős kollégium három megye (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) közigazgatási és munkaügyi ügyszakban ítélkező bíráit foglalja magában, akik a csütörtöki teljes ülésen dr. Szalay Péter alkotmánybíró előadását hallgathatták meg a bírói függetlenség alkotmánybírósági gyakorlatáról. Ezután a regionális kollégiumvezető, dr. Figula Ildikó tartott előadást a lengyel bírák függetlenségének kérdését tárgyaló EU-s bírósági ítéletekről.

A Kúria összekötő bírája, dr. Magyarfalvi Katalin a munkaügyi és társadalombiztosítási perek kúriai gyakorlatát mutatta be, míg dr. Szilas Judit, a Fővárosi Törvényszék bírája a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság gyakorlatáról számolt be közigazgatási jogvitákban.

Fotó: Debreceni Törvényszék

Az első napon izgalmas szakmai viták zajlottak, elfogadtak néhány fontos, a közigazgatási perrendtartás jogértelmezési kérdéseit illető állásfoglalást.

A csütörtöki nap részkollégiumi ülésekkel folytatódott. A munkaügyi részkollégiumi ülésen a régió törvényszékeinek tanácselnökei számoltak be a három megye másodfokú munkaügyi ítélkezésének tapasztalatairól. Dr. Tass Edina, a Nyíregyházi KMB elnöke, „A vezető állású munkavállalók munkaszerződéséről”, míg dr. Rózsavölgyi Bálint, a Debreceni KMB bírája, a „Bizalomvesztés egyes kérdései a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben” című előadását tartotta meg.

A munkaügyi részkollégiumi ülésen felszólalt az Európai Jogi Szaktanácsadó Hálózat titkári tagozat kollégiumához beosztott tagja, dr. Dorka Dóra is, aki a „Bírósági iratok külföldi kézbesítéséről” beszélt.

A közigazgatási részkollégiumi ülés első részében a közigazgatási perrendtartás egyéves tapasztalatairól a felpereseket képviselő ügyvédi kar jogi képviselője, másrészt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal képviselői számoltak be. A részkollégiumi ülés második része kerekasztalbeszélgetéssel folytatódott, a közigazgatási perjog és anyagi jog néhány aktuális jogértelmezési kérdése körében.

A pénteki teljes ülésen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar oktatója, dr. Barta Attila tartott előadást, a közigazgatás dekoncentrált szervezetrendszeréről.

A kétnapos szakmai rendezvény hasznos lehetőséget nyújtott a szakmai álláspontok ütköztetésére, és a régión belül segítette az egységes bírói jogalkalmazást.

A kollégium pénteken szavazott a regionális kollégium 2020. évi munkatervéről is, és véleményt nyilvánított a kollégiumvezető-helyettesi pályázatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában